Skupina KBC vstoupila na trh Černé Hory

Belgická KBC, vlastník největší finanční skupiny v České republice, úspěšně rozšiřuje svůj druhý domácí trh ve střední Evropě. Po akvizici bankovních domů v Sarajevu, Skopji a Banja Luce vstupuje i do významné černohorské Montenegrobanky. Akvizice se uskutečňuje prostřednictvím největší slovinské banky NLB, která kupuje majoritní balík akcií Montenegrobanky.

„V současné době skupina KBC efektivně pokrývá většinu regionu střední Evropy, kterou chápe jako svůj druhý domácí trh,“ komentuje Milan Tománek z ČSOB novou akvizici mateřské společnosti KBC. Kromě skupiny ČSOB, kterou KBC privatizovala v roce 1999 a díky níž si zajistila silnou pozici v České republice a na Slovensku, investovala KBC i v dalších zemích středoevropského regionu. V Polsku vstoupila do Kredyt bank, v Maďarsku do K&H bank a ve Slovinsku vstoupila na trh akvizicí menšinového podílu (34%) v největší tamější bance NLB – Nova Ljublanska Banka. Právě prostřednictvím této slovinské banky je teď KBC účastna v akcionářské struktuře Montenegrobanky.

Nova Ljubljanska banka zaujímá na slovinském trhu podobné postavení jako ČSOB v České republice. Výrazným tržním podílem 37% klientských vkladů (42% se započtením spolupracujících bank) zaujímá pozici největší finanční skupiny na slovinském trhu.

Rovněž akvizice černohorské Montenegrobanky dokumentuje snahu KBC dosáhnout vlastnického spojení nejlepších bank v regionu střední a východní Evropy. Montenegrobanka je nejstarší a největší bankou v Černé Hoře a má své pobočky i v srbském Bělehradu.

Skupina KBC je kromě výrazné aktivity na trhu ve střední Evropě stabilně přítomna ve většině zemí západní Evropy a dále na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy.

Milan Tománek
výkonný ředitel
Komunikace a vztahy k investorům