Skupina ČSOB získala na Slovensku vlastní pojišťovnu akvizicí ERGO Poisťovne

KBC, mateřská společnost ČSOB, završila jednání se slovenskou holdingovou společností PSIS o koupi jejího 65% podílu ve slovenské pojišťovně „ERGO“. Akvizice podléhá ještě souhlasu příslušného slovenského regulátora pojišťovacího trhu. KBC se touto akvizicí stane (jednak přímo a jednak nepřímo prostřednictvím IPB Pojišťovny ze skupiny ČSOB) většinovým, 75-ti procentním vlastníkem ERGO Pojišťovny. Společnost PSIS, která zůstane minoritním akcionářem v ERGU až do roku 2004, přijala závazek podporovat obchody a rozvoj pojišťovny společně s KBC.

ERGO Pojišťovna se tak stává součástí Skupiny ČSOB, která operuje v ČR i na Slovensku. Převzetí ERGO Pojišťovny podporuje koncept bankopojištění (bancassurance), osvědčený operační model KBC, který mateřská společnost Skupiny ČSOB exportuje do střední Evropy, tzn. na svůj druhý domácí trh.

Poznámka pro editory
ERGO byla založena v roce 1992. V roce 1995 získaly podíl na jejím kapitálu jak IPB Pojišt'ovna, tak společnost PSIS.

ERGO je především zaměřena na životní pojištění; její portfolio životních pojistek představuje kolem 2/3 předepsaného pojistného. S tržním podílem 4%, resp. 1,5% je ERGO na Slovensku sedmou největší pojišťovnou v oblasti životního a osmou v oblasti neživotního pojištění. V loňském roce dosáhlo předepsané pojistné v oblasti životního a neživotního pojištění výše 13.96 milionů EUR, respektive 6.33 milionů EUR. ERGO má 7 regionálních poboček a síť pojišťovacích agentů.

Milan Tománek
výkonný ředitel