Skupina ČSOB vykázala za 1. čtvrtletí 2006 konsolidovaný zisk ve výši 3,626 miliardy Kč

Čistý zisk ČSOB rozdělitelný akcionářům činí 3 626 mil. Kč (včetně čistého výnosu 625 mil. Kč z prodeje portfolia nemovitostí).

Čistý zisk z obchodní činnosti (po vyloučení vlivu jednorázových položek, tj. platby za Slovenskou Inkasní v roce 2005 a výnosu z prodeje nemovitostí v roce 2006) meziročně vzrostl o 31 %. Je to vůbec nejlepší čtvrtletní výsledek od roku 2000, který vyjadřuje silnou pozici ČSOB ve všech obchodních segmentech, vliv růstu úvěrového trhu a rostoucí základnu spravovaných aktiv. Růst spravovaných aktiv byl velmi silný: 10,3 mld. Kč v prvním čtvrtletí, přičemž aktiva v podílových fondech ČSOB/KBC a ve správě společnosti ČSOB AM vzrostla o 7,4 mld. Kč, aktiva v penzijních fondech vzrostla o 0,8 mld. Kč a vklady o 2,6 mld. Kč.

V prvním čtvrtletí rostly rychle úvěry; přičemž objemy dosud nesplacených úvěrů rostly takto: +3,5 mld. Kč hypotéky, +2,1 mld. Kč úvěry ze stavebního spoření, +0,7 mld. Kč spotřební úvěry, +2,4 mld. Kč úvěry pro malé a střední podniky; +3,8 mld. Kč úvěry pro velké firmy. Aktivity na Slovensku přispěly v prvním čtvrtletí částkou 166 mil. Kč k rozdělitelnému zisku, což znamená meziroční nárůst 41 %.

ČSOB vykázala čistý zisk za 1. čtvrtletí roku 2006 rozdělitelný akcionářům ve výši 3 626 mil. Kč. Bez čistého výnosu 625 mil. Kč z prodeje nemovitostí v centru Prahy vzrostl rozdělitelný zisk v 1. čtvrtletí roku 2006 o 31 % oproti předchozímu roku.

"Pevná pozice, kterou zaujímáme v oblastech našeho zájmu, nám umožnila využít příznivého ekonomického prostředí a dosáhnout vůbec nejlepší čtvrtletní výsledky. Naše úvěrová činnost těžila ze zdravého růstu kupní síly rodin a spolu s rostoucí základnou aktiv umístěných v našich podílových fondech přispěla k vyšším udržitelným výnosům,“ řekl Patrick Daems, člen představenstva zodpovědný za finanční řízení.

Celkový provozní zisk ČSOB činil v 1. čtvrtletí roku 2006 9 386 mil. Kč a po odečtení zisku z prodeje portfolia nemovitostí činil 7 243 mil. Kč., což je o 14 % více než bylo dosaženo ve stejném čtvrtletí před rokem.

Čistý výnos z produktů s úrokovou marží, který představoval 51 % veškerého provozního zisku v prvním čtvrtletí, vzrostl hlavně díky růstu objemu úvěrů. Čistý výnos z poplatků a provizí vzrostl o 13 % a lze jej plně vysvětlit nárůstem obchodní činnosti, nikoliv vyššími cenami služeb. Ceny služeb zůstávají stabilní již více než 19 měsíců. Vynikající obchodní výsledky na finančních trzích vedly k silnému růstu čistého výnosu z obchodování.