Skupina AXA získá podíl v druhé největší ruské pojišťovací společnosti Reso Garantia

Skupina AXA dosáhla dohody s akcionáři společnosti Reso Garantia (dále jen "RESO") na nabytí 36,7% podílu ve společnosti za peněžní protihodnotu ve výši přibližně 810 milionů EUR. Předpokládá se, že tato investice bude narůstat v průběhu 3 let. V rámci této dohody bude mít skupina AXA předkupní právo na zbývající podíl prostřednictvím opčních koupí vykonatelných v letech 2010 a 2011. Skupina AXA a akcionáři společnosti RESO se také dohodli na založení společného podniku za účelem rozvoje působení společnosti na rostoucím ruském trhu s životním pojištěním a spořením.

Společnost RESO, jež byla založena v roce 1991, si vybudovala jednu z vedoucích postavení v oblasti pojištění majetku a úrazového pojištění v Rusku (7% podíl na trhu) a zaměřuje se zejména na pojištění motorových vozidel občanů. Distribuční síť čítá 18 000 pojišťovacích agentů, což z ní činí druhou největší síť v Rusku. V první polovině roku 2007 společnost dosáhla příjmů ve výši 446 milionů EUR a čistý zisk 41 milionů EUR. Vlastní jmění akciové společnosti dosahovalo ke dni 30. června 2007 výše 195 milionů EUR.

Současná akcionářská struktura společnosti RESO se skládá hlavně ze zakladatelů a řídících pracovníků společnosti (cca 90 %) a Evropské banky pro obnovu a rozvoj (10 %). Obě skupiny akcionářů prodají skupině AXA podíl úměrný výši jejich účasti ve společnosti.

Podle podmínek dohody bude současný řídící tým společnosti RESO nadále řídit společnost a rozvíjet svou úspěšnou strategii. Skupina AXA bude mít řídicí funkce ve vedení společného podniku pro životní pojištění.

„Společnost RESO dosahuje vysokých kvalit a má silný řídící tým a vedoucí konkurenční pozici založenou na pevných a zdravých základech,“ řekl Henri de Castries, předseda představenstva skupiny AXA. „Tato strategická investice je pro skupinu AXA vynikající příležitostí vstoupit na ruský pojišťovací trh, jenž nabízí vyhlídky silného růstu a příznivé podnikatelské prostředí. Touto akvizicí skupina AXA ještě více posílí svůj růstový profil a zvýší míru svého působení na vznikajících pojišťovacích trzích“.

Dokončení této transakce se očekává během prvé poloviny roku 2008. V rámci dohody poskytne skupina AXA hlavním akcionářům společnosti RESO úvěr ve výši 1 miliardy USD, jež bude plně zajištěn jejich akciovým podílem ve společnosti.