ŠkoFIN slaví patnáctileté výročí

ŠkoFIN slaví v letošním roce 15. výročí od svého vzniku. Má za sebou období kontinuálního růstu, což potvrzují dlouhodobě pozitivní výsledky. V letošním jubilejním roce ŠkoFIN uzavřel svou 600 000. smlouvu a stále rozšiřuje řady spokojených zákazníků. Potvrzením úspěšné strategie je také neustále se zvyšující popularita značky.

ŠkoFIN vždy byl a nadále zůstává lídrem leasingového trhu a vždy se zásadně podílel na určování vývojových trendů. Příkladem průkopnického chování byly akční nabídky koncipované ve spolupráci s výrobci a dovozci aut. Byl to právě ŠkoFIN, který na konci 90.let odstartoval vlnu těchto akcí. Inovativní přístup se osvědčil také v následujícím období, kdy se začaly o slovo hlásit neleasingové metody financování aut. Pružná reakce na požadavky trhu přinesla nárůsty v oblasti úvěrového financování v desítkách ba dokonce stovkách procent ročně. ŠkoFIN také v pravý čas zareagoval na potřeby velkoodběratelů a soustředil se na doprovodné služby související s údržbou vozového parku, tedy operativní leasing včetně full service leasingu a fleet managementu.

ŠkoFIN vstoupil na český trh 10. srpna 1992 jako stoprocentní dceřiná společnost Volkswagen Financial Services s nabídkou finančního leasingu pro podnikatele. Ještě v září téhož roku se stal řádným členem Asociace leasingových společností. S pouhými 17 zaměstnanci dosáhl tržby ve výši 38,6 milionu korun. V roce 1993 byla nabídka finančního leasingu směřována i na soukromé osoby. Do roku 1995 se leasing vztahoval pouze na nové vozy, ovšem rostoucí poptávka po financování ojetých vozů přiměla ŠkoFIN k rozšíření služeb i na ojeté vozy. V listopadu 1995 byla uzavřena již stotisící smlouva a v červenci roku 1996 dokonce dvěstětisící smlouva.

V dubnu 1998 zavádí ŠkoFIN čtyři produktové řady podle koncernových značek – Škoda Leasing, Volkswagen Leasing, Seat Leasing a Audi leasing. Leasing ojetých vozů se však dále rozšiřuje i o nekoncernové značky pod názvem Old Car Leasing. V anketě Czech Top 100 získává ŠkoFIN v kategorii činností spojených s finančním trhem třetí místo a je nejlépe hodnocenou leasingovou společností na českém trhu. V roce 2000 se počet zaměstnanců navýšil na symbolických 200 a tržby dosáhly výše 14,19 miliardy ko­run.

Po dvouletém vývoji přechází ŠkoFIN na nový CRM systém, který zrychluje a zefektivňuje komunikaci jak s obchodní sítí, tak se samotnými zákazníky. Vývoj na leasingovém trhu si vyžádal rozšíření stávající nabídky také o nové produktové řady – operativní leasing, full service leasing a fleet management (tedy služby spojené se správou vozového parku). Poskytuje je společnost ŠkoLEASE s.r.o., dceřiná společnost ŠkoFINu. V roce 2003 byl také spuštěn projekt faktoringu, a to výhradně pro vozy značky Škoda v síti autorizovaných obchodníků koncernu Volkswagen.

ŠkoFIN 1. července 2003 převzal společnost RENTEX FINANCIAL SERVICES a. s., Praha působící v oblasti Operative Lease / Full Service Lease / Fleet Management. Následně vznikly dvě dceřiné společnosti ŠkoFINu – ŠkoLEASE a Europcar Fleet Services.

V roce 2003 a 2004 nasbíral ŠkoFIN několik významných ocenění. V soutěži Zlatá koruna byla akční nabídka „Teď na to máte“ označena jako Nejlepší finanční produkt roku. ŠkoFIN také zvítězil v soutěži European Trusted Brands 2004, v Česku známé pod názvem Dobrá značka. první příčku obsadil také ve veřejném internetovém hlasování o nejoblíbenější finanční instituci v oblasti leasingu.

Legislativní a obchodní změny přinesl rok 2004, a to vstupem ČR do Evropské Unie. Došlo k několika změnám v daňové oblasti, především v souvislosti s odpočtem DPH. V letech 2005 a 2006 je tržní prostředí stále agresivnější, proto velcí hráči, mezi které patří i ŠkoFIN, přicházejí na trh se stále lákavějšími akčními nabídkami, které v sobě spojují výhodné pojištění s dalšími benefity. Mezi nejvýznamnější akce patřily určitě „Teď si vystačíte sami“ (Škoda Fabia se zálohou 33 000 Kč a měsíční splátkou 3 999 Kč po dobu šesti let) nebo „Na začátku nic neplatím“ (leasing nebo úvěr na jakýkoli model Škoda s nulovou splátkou předem). Svým způsobem průlomovou byla i akce určená především podnikatelům s možností odpočtu DPH – „Volkswagen úvěr 0% DPH“ nabízela úvodní splátku úvěru 19 %, což umožnilo klientům při nejbližším vyúčtování DPH dostat zpět velkou část vložených peněz. Další akce včetně těch aktuálních jsou podrobně popsány na www.skofin.cz.

V roce 2006 se ŠkoFIN umístil v žebříčku České leasingové a finanční asociace na 3. místě v těsné konkurenci největších leasingových společností. Hospodářské výsledky roku 2006 naleznete v přiložené ekonomické části Výroční zprávy ŠkoFINu (plné znění výroční zprávy bude k dispozici v nejbližších dnech na webové stránce ŠkoFINu).

Od 1.1.2006 tvoří vedení společnosti ŠkoFIN tři noví jednatelé.

Dipl. BW Oliver Schmitt

Pan Schmitt působí u koncernu Volkswagen od roku 1987. Naposledy byl zodpovědný jako regionální manažer za obchod skupiny Volkswagen Financial Services v oblasti Asie/Pacifiku. Jako mluvčí vedení společnosti ŠkoFIN má pan Schmitt odpovědnost za vedení oddělení auditu, právního oddělení, personálního oddělení a controllingu. Kromě toho je jako regionální manažer odpovědný za obchod společnosti VW FS AG v oblasti Východu (Česká republika, Polsko, Rusko, Slovensko). Pan Schmitt je ženatý a má dvě děti.

Ing. Jiřina Tapšíková, MBA

Paní Tapšíková nastoupila do společnosti v roce 1993 a do roku 2003 byla na vedoucí pozici odpovědná za ekonomické oddělení skupiny ŠkoFIN. Od roku 2003 do roku 2005 působila jako jednatelka turecké dceřiné společnosti koncernu VW FS AG v Istanbulu. Ve funkci jednatelky společnosti ŠkoFIN. má paní Tapšíková odpovědnost za vedení oddělení risk management, treasury, credit management, ekonomického oddělení, IT a organizace. Paní Tapšíková je vdaná a má dceru.

Jörn A. Kurzrock

Pan Kurzrock působí v České republice od roku 1992 jako poradce pro společnosti podnikající v automobilovém průmyslu (Honda ČR, ITAL-AUTO). Od roku 2002 do roku 2005 byla jeho poradenská činnost zaměřena na společnost ŠkoFIN. Kromě toho je pan Kurzrock společníkem CCMC direct solutions AG se sídlem ve Švýcarsku. Ve funkci jednatele společnosti ŠkoFIN má pan Kurzrock odpovědnost za vedení oddělení retailových zákazníků, korporátních zákazníků, fleetových zákazníků, marketingu a péče o klienty. Pan Kurzrock je ženatý a má dvě děti.