Skanska výrazně zvýšila obrat i zisk

O tři miliony překročil jednu miliardu korun za první tři letošní čtvrtletí čistý zisk skupiny Skanska v České a ve Slovenské republice. Ve srovnání se stejným loňským obdobím je to zvýšení o 49 procent. Ve stejné době se tržby zvýšily téměř o dvacet procent na 24,6 miliardy korun. Zásoba práce, kterou má nyní firma k dispozici pro příští období, je vyšší nežli 41 miliard korun. Skanska také nabrala nové pracovníky a počet zaměstnanců se tak zvýšil na 7006 lidí, to je o 5,4 procenta.

Tržby společnosti rostou rychleji nežli počet našich zaměstnanců, dosahujeme tedy vyšší produktivity práce a to se projevuje ve velmi dobrém vývoji zisku. Je to také důsledek naší dlouhodobé snahy zaměřovat činnost firmy na obory, kde je v rámci stavebnictví dosahována vyšší míra přidané hodnoty, uvedl k letošním průběžným výsledkům předseda představenstva a generální ředitel Skanska CZ Zdeněk Burda.

Skupina Skanska v České a Slovenské republice je součástí světového stavebního koncernu Skanska se sídlem ve Švédsku. Podle různých výzkumů velikosti stavebních společností se Skanska celosvětově řadí mezi čtyři největší subjekty.

Skvělé výsledky ve Slovenské republice

Stále výrazněji se na výsledcích celé skupiny projevuje rychlý rozvoj aktivit Skanska ve Slovenské republice. Údaje ze slovenského trhu považujeme za neobyčejně slibné a ukazuje se, že naše strategické rozhodnutí soustředit se nyní na tuto oblast přišlo ve správnou chvíli, prohlásil místopředseda představenstva a finanční ředitel Skanska CZ Miroslav Tvrdý.

Tržby na Slovensku dosáhly za tři kvartály téměř 4,2 miliardy slovenských korun a ve srovnání s loňskými 1,7 miliardami se tak zvýšily o 147 procent. Čistý zisk dosáhl osmdesáti milionů slovenských korun (meziroční zvýšení o 116%), počet zaměstnanců vzrostl o polovinu na 981 lidí. Především však naše zásoba práce na Slovensku vzrostla na více než šest miliard slovenských korun, což je výborný předpoklad pro splnění cílů, které si Skanska na tomto trhu předsevzala, uvedl Zdeněk Burda.

Pokrok v bezpečnosti práce

Vedle výborných ekonomických výsledků dosáhla společnost Skanska také pokroku v oblasti bezpečnosti práce, když se v meziročním srovnání podařilo výrazně snížit počet pracovních úrazů, a to na polovinu.

Statistický údaj „index úrazovosti“ poklesl ve zmíněném období z 1,2 úrazu na sto pracovníků na hodnotu 0,58 úrazu. Zavedli jsme řadu nových postupů a opatření, která významným způsobem snižují rizika na stavbách. Souvisí to i s tím, že Skanska pro všechny své jednotky v České a ve Slovenské republice získala před rokem certifikaci podle systému SMS (Safety Management System) a obdržela mezinárodně uznávaný Certifikát systému řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci podle OH SAS 18 001. Zavedla tak na všech svých pracovištích řadu nových bezpečnostních pravidel, která jsou závazná pro všechny pracovníky. Výrazné snížení počtu pracovních úrazů je bezesporu zásluha tohoto systému, ale také každého pracovníka firmy a důrazu na týmovou práci, uvedl ředitel odboru řízení jakosti a trvale udržitelného rozvoje společnosti Skanska CZ Milan Vacura.

Development: Novým trhem jsou rodinné domy

V oblasti rezidenčního developmentu se postupně začíná projevovat posun zaměření společnosti, když se pozornost z dřívějšího jednoznačného důrazu na výstavbu bytových domů přesouvá částečně do segmentu rodinných domů.

Trh s byty neochabuje a stále si drží výborné tempo, ale již před časem jsme detekovali zvýšenou poptávku po rodinných domech a té vycházíme vstříc, prohlásil výkonný ředitel Divize Project Development Skanska CZ Jiří Poletín.

Skanska tak v poslední době zahájila prodej nových projektů, především souboru rodinných domů ve velmi lákavé lokalitě Mandava u Štiřína. V této oblasti je naším mottem prostor – jak ten zastavěný, tak i dostatečně velké pozemky u každé nemovitosti, dodal Jiří Poletín. V blízké době zahájí společnost Skanska prodej dalších podobných projektů.

V aktuální nabídce firmy je tak nyní celkem 800 bytů v celkem 10 projektech.

Významné nové zakázky

• Mercury Center – autobusové nádraží České Budějovice
  • Průjezd železničním uzlem Ústí nad Labem
  • Kiekert CS – výrobní hala Přelouč