Situace na US akciových trzích ze dne 21.1.2005

Při včerejším obchodování na Wall Street hrály hlavní roli na trhu opět zveřejňované hospodářské výsledky jednotlivých firem za 4. Q. loňského roku. Zejména měli investoři na pozornosti výsledky internetové firmy Ebay (EBAY), která ovšem nesplnila očekávání zisku a rovněž nenabídla nijak dobrý výhled na rok 2005. To znovu vyvolalo obavy na trhu, že korporátní profity se snižují a navíc v prostředí postupně rostoucích úrokových sazeb, což je jistě náročnější souvislost pro generování ziskových pozic v bilancích jednotlivých společností.

Konkrétní pohled na hlavní akciové indexy nám prozrazuje jejich hodnoty:

Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na 10471,47 bodech (-68,50 bodů, resp.  –0,65%) a v rámci indexu oslabily komponenty JP Morgan Chase, United Technologies, Caterpillar, General Motors, Alcoa, Verizon Communications (broker Smith Barney snížil hodnocení firmy).

Technologický barometr Nasdaq Composite Index zakončil na 2045,88 bodech (-27,71 bodů, resp. –1,3%) s tím, že poklesl internetový sektor a zvláště firma Ebay spadla kursově o 19,1% na kurs 83,33 USD (-19,72 USD).

Širší index Standard and Poor´s 500 se nachází na niveau 1175,41 bodů (-9,22 bodů, resp. –0,78%).

Benchmarkový US státní dluhopis 10Y Treasury Note zaznamenal kursovou úroveň 100 22/32% nominální hodnoty (+3/32% nominální hodnoty) a dostal se na výnosové procento ve výši 4,16% p.a.

Dnešní makroukatele dle ekonomického kalendáře budou obsahovat jedinou položku a to Michigan Sentiment za leden s očekávanou hodnotou 98,0.

Z oblasti fúzí a akvizicí se objevila na trhu zpráva o akvizičních jednáních mezi dvěma US retailovými obchodníky Federated Department Stores (FD) a May Department Stres (MAY).

Na forexovém trhu se cross rate EUR/USD nachází na hranici 1,2990, komoditní trh na NYMEX obchoduje zlato za kurs 422,90 USD za trojskou unci. Severomořská ropa Brent stojí 44,32 USD za barel a Light Sweet Crude Oil na NYMEX je za 47,50 USD za barel.

J. Stoulil
Afin Brokers, a.s.