Situace na US akciových trzích ze dne 20.1.2005

Při včerejším obchodování na Wall Street se neopakovala úterní pozitivní session, tentokrát se na trhu objevily některé smíšené zprávy a ty ovlivnily hlavní akciové indexy korekčním způsobem a investoři nezaznamenaly při své investici posun žádoucím směrem.

Jednalo se především o další sadu korporátních hospodářských výsledků za 4.Q. 2004, které zveřejnily např. firmy JP Morgan Chase, Pfizer, General Motors, IBM, McDonald´s, Yahoo!, Motorola, Lucent Technologies. Výsledky těchto společností většinou splnily očekávání trhu ve vztahu k cifrám za 4. Q., ovšem trh nebyl spokojen právě s výhledem na rok 2005 v oblasti objemů prodejů či odhadu ziskových parametrů předmětných firem.

Na druhé straně se znovu potvrdilo, že inflace (a tentokrát to byl makroúdaj o spotřebitelské inflaci v podobě CPI) je plně pod kontrolou a současná forma monetární politiky FED (postupné, transparentní, měřitelné a možná i odhadnutelné navyšování úrokových sazeb neskokovou variantou po 0,25 basis points) zřejmě přináší v této oblasti makroekonomiky své ovoce. Konkrétně CPI pokleslo v prosinci o –0,1% dle reportu Labor Department.

Hlavní akciové indexy se nacházejí na těchto hladinách:

Blue chips Dow Jones Industrial Average Index je na 10539,97 bodech (-88,82 bodů, resp.  –0,8%) s poklesem titulů IBM, Pfizer, JP Morgan Chase, General Motors. Zisky zaznamenal Procter and Gamble (PG), který zřejmě bude těžit z určitého mírného trendu částečného přesunu zájmu investic do titulů z oblasti spotřebního zboží a potravinářských fi­rem.

Technologicky zabarvený Nasdaq Composite Index zakončil trading na 2073,59 bodech (-32,45 bodů, resp. –1,54%).

Širší ukazatel Standard and Poor´s 500 Index má niveau 1184,63 bodů (-11,35 bodů, resp. –0,95%). Zobchodované objemy stále odrážejí dobrou aktivitu participantů na trzích, neboť na NYSE se zobchodovalo celkem 1,5 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo celkem 2,2 mld kusů akcií.

Dnešní makroekonomické ukazatele dle ekonomického kalendáře budou obsahovat následující položky: Initial Claims v týdnu do 14.1. t.r. (očekávání úrovně úvodních požadavků v nezaměstnanosti je 335K), dále to bude Leading Indicators za prosinec s očekávanou hodnotou +0,2% a nakonec ukazatel Philadelphia FED za leden 2005 (očekává se úroveň 26,5).

Dnes budou zveřejňovat své hospodářské výsledky např. tyto vybrané firmy: Citigroup, Continental Airlines, Delta Airlines, Harley Davidson, Novartis, Xilinx a mnoho dalších. Zřejmě z tohoto zdroje se bude odvíjet další možný směr trhů.

Informativně: cross rate EUR/USD je na hranici 1,2998 a zlato na NYMEX má cenu 422,60 USD za trojskou unci. Severomořská ropa Brent stojí 44,71 USD za barel a Light Sweet Crude Oil na NYMEX (February contract) je na kursu 47,25 USD za barel.

Afin Brokers, a.s.
Ing. J. Stoulil