Situace na akciových trzích ve 4. týdnu 2005

Celý uplynulý týden probíhalo na Wall Street poměrně smíšené obchodování, které se rovněž muselo odrazit v týdenním zhodnocení hlavních akciových indexů. Investoři zejména věnovali pozornost hospodářským výsledkům zejména velkých firem z indexů za 4.Q. 2004 a jejich výhledu na rok 2005. Ke konci týdne se objevily na trzích zprávy z oblasti fúzí a akvizicí, ale jelikož se jedná o velké firmy a velké objemy, muselo se to zákonitě pozitivně projevit i na trhu. Zejména je třeba zmínit dvě záležitosti, konkrétně akvizici firmy Gillette (G) firmou Procter and Gamble (PG) v hodnotě 57 mld USD (stock deal) a rozhovory firem SBC Communications a AT and T o koupi. Tím by i telekomunikační sektor dostal určitý impuls.

Po 4. týdnu t.r. mají hlavní akciové indexy tyto hodnoty:

Blue chips index Dow Jones Industrial Average zakončil týden na 10427,20 bodech (v pátek –40,20 bodů) a v týdenním hodnocení si polepšil o +0,3%. Technologický barometr Nasdaq Composite Index se nachází na 2035,83 bodech (v pátek –11,32 bodů) a za týden si zachoval alespoň plusovou hodnotu +0,1%. Širší záběr trhu zahrnutý v indexu Standard and Poor´s 500 zakončil session na 1171,36 bodech (v pátek –3,19 bodů) a za celý týden se udržel v plusu +0,3%.

Důležitým makroukazatelem vyhlášeným v pátek, byla úroveň hrubého domácího produktu USA za 4.Q. 2004. Commerce Dpt. reportoval cifru 3,1%, což je méně než se čekalo a indikuje to jisté zpomalení růstu US ekonomiky (jde o nejnižší růst za posledních 7 kvartálů).

Ropa na NYMEX (jedná se o March delivery) zakončila týden s cenou 47,15 USD za barel (-1,69 USD) a v týdnu oslabila o 2,8%. Cross rate EUR/USD se po uplynulém týdnu nachází na hranici 1,3034 a dolar vůči yenu na hodnotě 103,52. Benchmar­kový státní dluhopis 10Y Treasury Note kursově narostl o 19/32 % nominální hodnoty na kurs 100 28/32 % nominální hodnoty s aktuálním výnosem 4,14% p.a.

Během týdne probíhalo intenzivní vyhlašování hospodářských výsledků firem a k těm pozitivním se zařadily společnosti Microsoft, McDonald´s, Honeywell, SanDisk, Procter and Gamble a další. Pokud jde o konkrétní trendy ve výsledcích hospodaření, doposud v rámci širšího indexu Standard and Poor´s 500 zve­řejnilo výsledky 267 firem. Podle specializované firmy Thomson First Call 66% z nich překonalo očekávání trhu (výsledky byly lepší), 16% firem splnilo očekávání trhu (in-line) a 18% firem očekávání nesplnilo. Doposud je tedy průměrný růst kvartálních zisků všech firem na úrovni 18%. Příští týden budou reportovat mj. firmy Exxon Mobil, Boeing, Walt Disney, Tyco, Amazon, Anheuser Bush.

Investoři se na trhu v průběhu týdne obraceli či měli na mysli i další důležité události. V neděli 30.1. t.r. se konají v Iráku národní volby s problematickými bezpečnostními souvislostmi a rovněž se koná meeting zemí vyvážejících ropu OPEC. Zde ovšem není očekávána nějaká změna v kvótách těžby ropného kartelu.

Příští týden budou následovat tyto akce: 2. února zasedá Federal Open Market Committee (FOMC) FED a po posouzení stavu US ekonomiky a úrovně US úrokových sazeb je zatím očekáváno navýšení benchmarkové úrokové sazby (overnight banking rate) o 0,25% na niveau 2,50% p.a. Dále příští týden vystoupí staronový president USA G. Bush s tradičním poselstvím o stavu Unie (State of the Union adress) a rovněž se bude v první polovině února konat setkání nejvyspělejších zemí světa G 7 s možnými kursovými konsekvencemi. Z makroekomických dat je třeba také upozornit na důležitá data stavu trhu práce a úrovni nezaměstnanosti v pátek 4.2. t.r.

Evropské trhy rovněž prodělaly poměrně volatilní týden a investoři se také zajímali o výsledky hospodaření především velkých firem za 4. Q. 2004. Hlavní německý index DAX 30 zakončil týden na úrovni 4201,81 bodů a souhrnný evropský index DJ Euro STOXX 50 se nachází na niveau 2955,89 bodů. Pokud se podíváme na prozatímní zhodnocení firem v měsíčním vyjádření, k první TOP 5 patří firmy Lafarge, Ahold, Carrefour, RWE, Fortis. Naopak se nedaří trojici SAP, Allianz, LVMH Moet Hennessy.

Afin Brokers, a.s.
J. Stoulil