Sítě telekomunikačních mobilních operátorů ve střední a východní Evropě budou v roce 2010 založeny na Ethernetu

PRAHA, ČESKÁ REPUBLIKA, 12. července 2007 – Společnost ECI Telecom (symbol na burze NASDAQ: ECIL), celosvětový dodavatel zařízení pro přístupové a přenosové telekomunikační sítě, dnes ukončila v Praze v hotelu Hilton dvoudenní telekomunikační sympozium, na kterém hostila před 200 svých nejvýznamnějších zákazníků. Partnerem ECI Telecom v Česku je společnost VUMS Datacom.

10. července se konala tisková konference ECI Telecom, na které prezentovali plány společnosti Laura Howard, ředitelka marketingu ECI a Shimon Levany, president společnosti pro obchod pro oblasti severozápadní části Evropy. Laura uvedla, že ECI Telecom je izraelská společnost s vývojovými centry v USA, Indii a Číně, byla založena v roce 1961 a loni dosáhla s 3000 zaměstnanci obratu 656 mil. dolarů. Hlavními zákazníky jsou energetické a plynárenské společnosti, kabeloví operátoři, mobilní operátoři a telekomunikační operátoři, státní správa a armáda.

Českou republiku a Prahu si ECI vybrala pro své letošní sympozium pro její dobrou polohu mezi východem a západem, a také proto, že telekomunikační trhy v České republice budou významně růst.

Uvedla, že podle odhadů je v Česku 2,96 telefonních linek (28,8procentní penetrace), 12,25 miliónů mobilních uživatelů, 5,04 miliónů internetových uživatelů, 1 milión internetových uživatelů širokopásmového připojení (broadband).

Shimon hovořil o více jak 150 zákaznících společnosti ECI v zahraničí, ale také o českém konkurenčním prostředí a označil potenciální zákazníky z řad Telefonica 02 Czech Republic, CDT, GTS Novera, eTel, Net4Net a dalších operátorů.

Současně se zástupci společnosti ECI představil výsledky průzkumné agentury Infonetics také Michael Howard, spoluzakladatel agentury. Prozradil, že mobilní operátoři v regionu střední a východní Evropy při budování svých sítí opouští starší technologie a budují svou telekomunikační infrastrukturu na nových, například: Ethernetu přes rádiové spoje, kde očekává, že do roku 2010 budou instalovány v 25 procentech případů a Ethernetu na kabelech nebo optických vláknech se zastoupením v 13 procentech případů. Ostatní technologie buď ztrácí nebo stagnují.