SinTe rozšířila CBS o hodnocení rizika při financování automobilů

Credit Bureau Systém (CBS) společnosti SinTe je nejrozšířenějším aplikačním softwarem pro komunikaci bankovních a nebankovních institucí s bankovním a nebankovním (případně společným úvěrovým) registrem. Od minulého roku mohou bankovní a leasingové společnosti a dnes také zejména mobilní operátoři využívat systém CBS rovněž pro komunikaci s databází dlužníků SOLUS a pro komunikaci se systémem ekonomicky spjatých skupin (provozován SinTe). Mnoho z nich tak díky této možnosti může prostřednictvím jednoho softwarového řešení komunikovat s více informačními registry a databázemi a šetřit drahocenný čas při vyhodnocení rizika s poskytováním rizikových produktů.

Tím, že od podzimu roku 2005 začal fungovat nebankovní registr, značně vzrostl zájem o systém CBS právě u leasingových společností. I to přispělo k dalšímu posunu systému CBS od hodnocení rizikových informací spjatých s fyzickými osobami, fyzickými osobami – podnikateli a právnickými osobami k hodnocení rizika spjatého s financovanými předměty resp. zárukami v podobě dopravní techniky. Již v lednu byla uvolněna nová verze CBS 3.2., která nabízí zdarma nový report ověření vozidla dle VINU proti databázi kradených a odcizených vozidel (provozováno MV ČR) a dále ověření v seznamech financovaných vozidel u ostatních leasingových společností. Tím předejde případný věřitel v podobě leasingové nebo splátkové společnosti financování kradeného nebo odcizeného vozu a dále se chrání proti opakovanému a vícenásobnému financování jednoho a téhož vozidla. Unikátní vlastností této funkce je úspěšné rozšiřování zapojených poskytovatelů informací, což v praxi znamená, že již dnes jsou zde zapojeny leasingové společnosti, které běžně a veřejně své seznamy financovaných vozidel nevystavují. Tím samozřejmě nabývá tato služba na komplexnosti.

Dalšími službami jsou plně integrovaná partnerská řešení nejvýznamnějších poskytovatelů komerčně dostupných informací např. o stáří vozu (ROKVY), míře poškození vozu (VINFOTO) a nebo například stanovení ceny vozu (TaxExpert). Všechny uvedené příklady jsou významné zejména při ověřování rizika spojeného s úvěrem nebo leasingem ojetých vozidel. Máme za to, že díky rostoucímu počtu prodejů ojetých vozů jsou právě tyto služby velmi cenné při hodnocení žadatelů zajištěných dopravní technikou.

„CBS nyní umožňuje například jediným kliknutím ověřit, zda konkrétní automobil není v evidenci kradených vozů či zda již není financován jinou leasingovou společností. Systém nově dokáže zjistit stáří vozu, jeho financování (zástavy, leasing), negativní informace ministerstva vnitra České republiky (krádeže, odcizení) a poskytne informace o přibližné hodnotě vozu. Toto zdokonalení CBS je mimořádně přínosné především pro leasingové společnosti,“ uvedl ředitel SinTe Jan Denemark.

Systém CBS je dnes díky šíři zapojených registrů a databází vhodný pro všechny společnosti, které chtějí využívat efektivního přístupu k nabízeným registrům a databázím na českém trhu. SinTe již více než 5 let trvale monitoruje a vyhodnocuje nové zdroje informací a okamžitě je integruje do svých řešení jako je Systém sledování vazeb (integrující dnes více než 40 datových zdrojů a 15 dlužnických databází), Credit Bureau Systém integrující SSV a navíc komerční a „privátní“ registry a databáze nebo Workflow a Scoring systém využívající systém CBS pro zapojení uvedených zdrojů do automatizovaného procesu hodnocení žadatelů a klientů finančních institucí.