Silné středoevropské ekonomiky podporují místní akciové trhy

[Tisková zpráva] Utlumí inflační tlaky současný růst ekonomik střední a východní Evropy (CEE)?

Utlumí inflační tlaky současný růst ekonomik střední a východní Evropy (CEE)? “Ne,” říká Peter Brezinschek, ekonom Raiffeisen Research, součásti Raiffeisen Bank International AG (RBI). “Momentálně očekává vyšší inflační rizika, v regionu by spotřebitelské ceny letos měly vzrůst o 6,9 procenta a v Rakousku o 2,6 procenta. Na růst HDP v regionu to ale bude mít jen omezený dopad,” dodal.

Analytici Raiffeisen Research pro letošní rok očekávají v regionu CEE ekonomické oživení. V různých částech regionu bude ale vývoj různý. Očekávání pro růst HDP v letech 2011 a 2012 je pro země střední Evropy (s výjimkou Maďarska) a dále Ruska a Ukrajiny jen o trochu nižší než dlouhodobé průměry z doby před krizí. Růst HDP ve střední Evropě by tak měl letos dosáhnout 3,1 procenta a příští rok 3,8 procenta. Rusko a Ukrajina by pak měly letos růst o 4,9 procenta a a příští rok o 4,5 procenta. Oproti tomu země v jihovýchodní Evropě porostou výrazně pomaleji než před krizí, konkrétně o 1,8 procenta letos a o 3,4 procenta příští rok.

Celý region střední a východní Evropy by tak letos měl růst o 3,9 procenta a příští rok o 4,1 procenta, což je  zhruba o dva procentní body vice než očekávaný růst eurozóny ve výši 1,8 % letos a 1,9 % příští rok.

Výhled pro měny a úrokové sazby ve střední a východní Evropě odráží ekonomické rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. “Polský zloty a česká koruna by měly v horizontu tří až šesti měsíců zůstat silnější,” uvedl Brezinschek s tím, že např. maďarský forint nebo rumunský leu tak dobré vyhlídky nemají.

Pozitivní vývoj akciových trhů v regionu bude podle Brezinscheka pokračovat i ve druhém čtvrtletí, akcie by podle něj mohly růst o 6 až 11 procent. K dobrému výhledu přispívá celosvětové zlepšování ekonomiky stejně jako dobré výhledy jednotlivých regionálních firem. “Očekáváme přitom lepší vývoj v jihovýchodní Evropě a díky rostoucím cenám ropy i v Rusku,” dodal.

Finanční tituly by mohly těžit v poklesu nákladů na riziko a oživení ve firemním financování. Favority analytiků Raiffeisen jsou tak polská PKO a Getin Holding. Zajímavé mohou být rovněž akcie rakouských developerů, jako jsou Immofinanz nebo conwert.  Rostoucí ceny ropy a větší význam plynárenských společností může nahrávat i tomuto sektoru, analytici přitom zmiňují především ruský Gazprom. Mezi stavebními společnostmi pak ekonomové Raiffeisen mluví především o společnosti Bene.