Shrnutí charitativní činnosti skupiny AXA

Skupina AXA potvrdila svou pozici v oblasti společenské zodpovědnosti (social responsibility). I v roce 2008 pokračovala v podpoře tří charitativních projektů. AXA je generálním partnerem projektu Světluška, který pomáhá nevidomým lidem, a projektu Na zelenou, zaměřeného na zvýšení bezpečnosti dětí během jejich cest do školy.

AXA rovněž ve spolupráci s Nadací Křižovatka vybavuje české nemocnice přístroji na monitorování dechu novorozenců. Poprvé se v loňském roce do charitativních aktivit zapojili i zaměstnanci skupiny prostřednictvím své dobrovolnické práce – pomáhali například při stavbě Kavárny POTMĚ v Praze.

Podpora charitativní činnosti je jednou z našich dlouhodobých priorit, uvedl Marek Zeman, ředitel PR a komunikace finanční skupiny AXA. Již v minulosti jsme finančně podporovali společensky prospěšné projekty, novinkou v roce 2008 však bylo osobní zapojení našich zaměstnanců do dobrovolnických pra­cí.

Světluška

Již čtvrtým rokem je AXA generálním partnerem projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu s názvem Světluška. Ten pomáhá nevidomým na jejich cestě k samostatnosti. O nadační příspěvek může požádat jakýkoli jednotlivec s těžkou ztrátou zraku nebo kterákoli nezisková organizace poskytující těžce zrakově a kombinovaně postiženým lidem odborné služby na území ČR. Na rozdělení finančních prostředků ze sbírky Světluška dohlíží Rada nezávislých odborníků. AXA i letos, stejně jako v minulých letech, na konto projektu Světluška přispívá 2 miliony korun.

Součástí projektu Světluška je i Kavárna POTMĚ, ve které si každý návštěvník může vyzkoušet, jak se svět jeví nevidomým, a v černočerné tmě vychutnat kávu, kterou jim připraví nevidomí pracovníci kavárny. Zaměstnanci skupiny AXA se v rámci iniciativy „AXA – Pomáháme srdcem“ podíleli na stavbě kavárny POTMĚ na Ovocném trhu v Praze a působili jako doprovod pro nevidomý personál. Za tímto účelem prošli i speciálním školením ve sdružení Okamžik, kde se naučili, jak mohou zrakově postiženým co nejlépe pomáhat. Poznatky z tohoto školení mohli využít i při organizaci dětského dne pro nevidomé, pořádaného v Dolanech na Olomoucku.

Na zelenou

Od roku 2007 spolupracuje finanční skupina AXA s Nadací Partnerství jako generální partner projektu Na zelenou, jehož cílem je zvýšení bezpečností dětí na cestách do školy. Projekt je založen na práci s dětmi, které do mapek okolí školy zakreslují místa, kde se necítí bezpečně. Na tomto základě je pak zpracována dopravní studie navrhující opatření ke zvýšení bezpečnosti problematických míst. O grant mohou žádat školy, školská zařízení a obecně prospěšné společnosti pracující s dětmi.

Přístroje Babysense

Již od roku 1999 pomáhá skupina AXA Nadaci Křižovatka v boji proti syndromu náhlého úmrtí novorozenců. Společnými silami se jim podařilo vybavit řadu českých nemocnic přístroji „Babysense“ na monitorování dechu novorozenců, které mohou v případě náhlé zástavy dechu zachránit dětem život. V září 2008 bylo předáno 12 těchto přístrojů Gynekologicko-porodnické klinice U Apolináře v Praze.

V našich dosavadních dobročinných aktivitách hodláme pokračovat i do budoucna. Jsme si vědomi toho, že pro vybudování důvěry je nezbytná dlouhodobá spolupráce. Navíc se domníváme, že úspěšné společnosti mají povinnost charitu podporovat a pomáhat tak těm, kteří neměli v životě tolik štěstí, dodává Marek Zeman.