SED konference se setkala s velkým ohlasem

Ve dnech 28. - 30. června se v Praze konala výroční konference Společnosti pro ekonomickou dynamiku (Society for Economic Dynamics; SED), na které jsou každoročně prezentovány poslední vědecké poznatky teoretického a aplikovaného výzkumu ze všech hlavních oblastí ekonomie. V předvečer samotné konference se v panelové diskusi střetli nositel Nobelovy ceny za ekonomii Edward C. Prescott, guvernér ČNB Zdeněk Tůma a vrchní ředitel ČSOB Jan Lamser.

Edward C. Prescott ve své přednášce “Can and Should Prague Become the Financial Center of Central Europe?“ poukázal na potenciál hlavního města České republiky stát se finančním centrem střední Evropy. Jan Lamser přispěl do diskuse zamyšlením na téma “Retail Banking in the Context of Evolution of ICT technology: Quo vadis?“, ve kterém se zabýval budoucností retailového bankovnictví a pozitivními dopady nových technologií na vztah mezi zákazníkem a bankou. Nositelem pokroku a inovací v budoucnosti nebudou technologické společnosti, nýbrž banky, protože klíčem k využití nových technologií je důvěra, tedy komodita, která je základem bankovního podnikání. Zdeněk Tůma se v prezentaci “What Should Central Banks Do?“ zaměřil na působení ČNB a na její roli v bankovním systému ČR.

Celá akce byla zakončena živou diskusí s posluchači z radů vědecké i studentské obce, žurnalisty a odborníky z finančního sektoru.