Sdružení SPES v Olomouci upozornilo na nutnost finančního vzdělávání českých domácností

Občanské sdružení SPES dnes uspořádalo pod záštitou místopředsedy Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu Parlamentu České republiky, MUDr. Vítězslava Vavrouška, v prostorách Krajského úřadu v Olomouci seminář „Finanční vzdělávání jako prevence předlužení“. Seminář tematicky navazoval na předchozí semináře o ekonomické gramotnosti v České republice, které již Sdružení SPES uspořádalo loni v říjnu v Senátu a letos v únoru a květnu v Poslanecké sněmovně. Semináře v Olomouci se kromě senátora Vítězslava Vavrouška zúčastnil také Zdeněk Husták, předseda Pracovní skupiny pro finanční vzdělávání při Ministerstvu financí, Renata Köttnerová, pracovnice odboru sociálních věcí Krajského úřadu Olomouckého kraje, Radim Pavlík z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a řada dalších významných hostů ze sektoru bankovnictví, ekonomického poradenství, sociální práce a akademické půdy.

Hlavním tématem semináře bylo finanční vzdělávání v České republice. Seminář ukázal, co může finanční vzdělávání při zadlužování ovlivnit, jak může finanční vzdělávání vést k odpovědnosti při zadlužování a také zhodnotil aktuální stav finančního vzdělávání na středních a vysokých školách v České republice.

„Olomoucký seminář byl z pohledu Sdružení SPES do jisté míry bilančním, jelikož se právě v těchto dnech završuje rok jeho činnosti. Sdružení SPES proto při této příležitosti představilo své dosavadní a budoucí projekty a zhodnotilo výsledky své práce,“ uvedla předsedkyně Rady Sdružení SPES, Andrea Běhálková.

Ze svých projektů sdružení na semináři prezentovalo finální verzi příručky „Půjčujte si s rozumem!“, kterou se chystá v nejbližší době vydat. „Do této verze příručky jsme zakomponovali připomínky jednotlivých organizací, které odpověděly na naši výzvu uveřejněnou během květnového semináře, který jsme pořádali v Poslanecké sněmovně. Doufáme, že příručka splní svůj účel a pomůže předluženým lidem vyřešit své dluhy legální cestou,“ řekla předsedkyně Rady Sdružení SPES Andrea Běhálková.

Sdružení na semináři informovalo o výsledcích své akce „Zveřejněte smlouvy“. Počátkem letošního dubna sdružení oslovilo dopisem 8 bank, 4 poskytovatele drobných půjček a 3 splátkové společnosti, aby zpřístupnily veřejnosti vzorové smlouvy na svoje produkty a umožnily tak svým potencionálním klientům si tyto dokumenty prostudovat v klidu a bez nutnosti poskytovat ještě před podpisem smlouvy své osobní údaje. „Kde je možné na internetu nalézt jejich smlouvy, našemu sdružení oznámily pouze společnosti Profireal a Provident. Společnost Home Credit sdružení zaslala smlouvu dopisem a přislíbila, že ji v brzké době na internetu zveřejní,“ dodala. Sdružení SPES bude proto nadále apelovat na zbývající subjekty, aby informaci o tom, zda svoje smlouvy zpřístupní veřejnosti či ne, sdružení poskytly.

Sdružení SPES je sdružením založeným na pomoc lidem v obtížné majetkové situaci, do které se dostali v důsledku svého předlužení. Je také vzdělávací organizací, která chce svými projekty na středních školách a mezi ohroženými skupinami obyvatelstva přispívat k větší ekonomické gramotnosti české populace.