Sdružení SPES pomůže předluženým lidem, otevřelo pro ně v Olomouci bezplatnou poradnu

Občanské sdružení SPES, které se dlouhodobě zabývá problematikou zadlužování českých domácností, dnes v Olomouci v Litovelské ulici čp. 14 oficiálně otevřelo poradnu pro předlužené lidi. Slavnostního otevření poradny pro předlužené domácnosti, která je první svého druhu v České republice, se zúčastnil předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Miloslav Vlček, který nad akcí převzal záštitu. Z dalších známých osobností se otevření kanceláře zúčastnili Vítězslav Vavroušek, místopředseda Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu Parlamentu České republiky, a Jitka Chalánková, náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje.

„V této poradně klienti naleznou podporu, poradenství a pomoc, aby byli schopni překonat svou tíživou finanční situaci, ve které se momentálně nacházejí. Naše práce s klienty bude konkrétně spočívat v sestavení plánů na hospodaření s penězi a přípravě možných návrhů jak jednat s věřiteli o případném odkladu splátek dlužné částky nebo případných úpravách splátkového kalendáře,“ uvedla Andrea Běhálková, předsedkyně Rady Sdružení SPES.

Poradenství předluženým lidem budou poskytovat odborníci na tuto problematiku, kteří získali bohaté zkušenosti mimo jiné i během svých studijních pobytů v zahraničí. Služeb poradny mohou lidé bezplatně využít pravidelně v pondělí od 9 do 13 hodin a ve čtvrtek od 11 do 15 hodin.

Otevření této první poradny svého druhu v České republice podporují i vysocí představitelé veřejného života. Dalo by se říci, že „duchovním otcem“ projektu je předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček, který se Sdružením SPES dlouhodobě spolupracuje. „Člověk, který chce uzavřít „výhodnou“ půjčku, nebo úvěr – nebo prostě potřebuje půjčit peníze, by si měl nejdříve dobře spočítat, zda bude následně schopen půjčené peníze splácet. Mnohé instituce, které umožňují půjčení peněz, totiž často neuvádějí všechny podmínky transparentně. Lidé pak zbytečně doplatí na různé smluvní odkazy, nebo právní doplňky. Apeluji proto, aby si každý důkladně přečetl všechny náležitosti smlouvy, než si peníze půjčí. Proto otevření poradenského centra velice vítám a věřím, že pomůže nejedné zadlužené domácnosti v Olomouckém kraji,“ uvedl Miloslav Vlček.

Občanské sdružení SPES poskytuje poradenství lidem ohroženým majetkovou nouzí, dále realizuje projekty finančního vzdělávání, organizuje semináře a školení pro sociální pracovníky a širokou odbornou veřejnost. Sdružení SPES rovněž spolupracuje s institucemi státní správy a samosprávy v programech prevence předlužení a kriminality způsobené tíživou sociální situací.