Sdružení obrany spotřebitelů ČR vyzývá podnikatele: Nezdražujte!

Novela zákona o ochraně spotřebitele, která 28. srpna 2003 nabývá účinnosti, řeší zrušení desetníků a dvacetníků bez rizika významnějšího růstu cen. U spotřebitelů přesto přetrvávají obavy ze spuštění dominového efektu, vedoucího k výraznému zdražení. Proto také Sdružení obrany spotřebitelů ČR vyzvalo prodávající, aby situace nezneužili k navýšení cen. Spotřebitelé mají až do 31. října 2003 možnost platit drobnými penězi v obchodech. Výměna v bankách je však před 1. listopadem nevýhodná.

Dne 28. srpna 2003 nabývá účinnosti novela zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, která reaguje na dlouhodobý záměr České národní banky ukončit k 31. říjnu 2003 platnost mincí hodnoty 10 a 20 haléřů. Novela zákona umožňuje ponechat ceny jednotlivých druhů zboží na stávající úrovni s tím, že u pokladny bude celková částka zaokrouhlena na celé padesátníky. Někteří spotřebitelé se však přesto obávají, že prodávající zaokrouhlí ceny všeho zboží na padesátník nebo celou korunu směrem vzhůru.

Zkušenosti z některých zemí, které od 1. ledna 2002 přešly na euro, dokazují, že mnozí podnikatelé neváhají zneužít změnu měny ke zvýšení cen. Věřme, že obchodníci projeví svou solidnost a rohlík či jiné obdobné zboží všude obratem výrazně nepodraží, uvedl František Lobovský, předseda Republikového výboru SOS. Budeme situaci sledovat a na významné příklady zneužití změny prodávajícími upozorníme. Vyzýváme proto spotřebitele, aby křiklavé příklady sdělovali našemu SOS, Rytířská 10, 110 00 Praha 1; e-mail: sos@spotrebitele.info, dodal F. Lobovský.

Spotřebitelé mohou až do 31. října 2003 využít desetníky i dvacetníky k běžnému placení v obchodech. Při platbě drobnými penězi jim však může prodávající podle platné vyhlášky ČNB odmítnout přijmout mince, jež počtem převyšují deset kusů mincí téže nominální hodnoty.

Mají-li spotřebitelé větší počet rušených mincí, mohou je vyměnit v bankách. Do ukončení platnosti mincí je to však spojeno s úhradou poplatku. Po 1. listopadu výměna v bance proběhne zdarma, pokud spotřebitel přijde do banky s mincemi roztříděnými na desetníky a dvacetníky a vloženými do roliček po 50 kusech nebo do sáčků po 100 kusech (popř. zbytkové množství do 100 kusů v jednom sáčku) do jednoho roku po ukončení platnosti mincí. Dalších pět let se pak bude možné obracet na pobočky České národní banky. V bankách i v pobočkách 4ČNB by měly být zdarma k dispozici i sáčky na mince.