Scania se stala nejrychleji rostoucí značkou na českém trhu

Praha, 15. ledna 2007 - V roce 2006 se stala Scania nejrychleji rostoucí značkou na českém trhu. V kategorii vozidel nad 18 tun vykázala meziroční nárůst v počtu registrovaných vozidel ve výši 39 %. Trh samotný vzrostl celkem o 14 %. Scania CZ dosáhla v loňském roce obratu ve výši 3,484 mld. Kč.

Švédská automobilka zaregistrovala v loňském roce v ČR celkem 1070 vozidel, což představuje 17,1 % podíl a vyneslo ji na druhé místo na trhu v kategorii vozidel nad 18 tun. Oproti loňskému roku se podíl značky Scania na českém trhu zvýšil o 3 %. Scania vykázala v porovnání s konkurencí nejvyšší růst v počtu prodaných vozidel – celkový nárůst činil 39 %.

Scania CZ dosáhla v roce 2006 obratu ve výši 3,484 mld. Kč. Ve srovnání s loňským rokem to představuje celkový nárůst o 28 %.

„Scania má za sebou velmi dobrý rok s rekordními výsledky. Jsme velmi rádi, že při koupi vozu se noví zákazníci stále více zaměřují zejména na maximální bezpečnost a nízké provozní náklady, což jsou charakteristické vlastnosti vozů Scania, “ říká generální ředitel Scania CZ Bengt Thorsson. Zároveň ocenil i velmi dobře fungující servisní síť Scania v ČR. „Stále častěji od našich zákazníků dostáváme velmi pozitivní reakce na širokou síť našich servisních center a kvalitu poskytovaných služeb,“ dodává Thorsson. Trh s nejtěžšími nákladními vozidly celkově vzrostl z 5472 na 6259 registrovaných vozidel (nezahrnuje kategorii nezařazená vozidla), což představuje nárůst o 14 %. Způsobily to zejména zvyšující se požadavky na přepravní kapacity doprovázené vysokým ekonomickým růstem České republiky, resp. celé Evropy.

Růst trhu s nákladními vozidly také značně ovlivnily dva nové předpisy – od května 2006 se mohou registrovat vozidla pouze s digitálním tachografem a od října 2006 vstoupila v platnost směrnice registrace vozidel s motorem splňujícím normu EURO 4.

„Během loňského roku jsme zaznamenali dvě výrazné vlny objednávek, kdy se zákazníci zásobili před vstupem těchto povinností v platnost,“ potvrzuje obchodní ředitel Scania CZ Marián Černoch a dodává: “Zájem o obnovu vozového parku také pozitivně ovlivnil fakt, že vozidla splňující vyšší ekologické normy mohou dosáhnout výrazných finančních úlev – především v západních zemích se jedná o výhodnější sazby silničních daní a mýtného.“ Nejprodávanějším modelem byl tahač Scania R 420 4×2. Zákazníkům byly v loňském roce dodány 3 linkové autobusy, 8 luxusních zájezdových autobusů, 19 autobusových podvozků a 329 použitých vozidel.

„Počet objednávek na rok 2007 nás utvrzuje ve stále rostoucím zájmu o nákladní vozy Scania a především zhodnocuje naše úsilí maximální orientace na zákazníka,“ komentuje budoucí vývoj Marián Černoch. V rámci zvyšování dostupnosti svých služeb Scania Czech Republic plánuje pro letošní rok otevření dalších servisních center v Mnichově Hradišti a v Chomutově.