Saxo Bank: Západní ekonomiky čeká ve 4. čtvrtletí mírné oživení, ČR z něho však příliš těžit nebude

Investiční banka Saxo Bank ve své prognóze pro poslední čtvrtletí 2009 očekává mírné zotavení západních ekonomik vyvolané doplňováním zásob a vládními stimuly. Ty budou, stejně jako vládní deficity, pokračovat a způsobí „japonizaci“ 1 finančních trhů, kdy budeme svědky vyšších ukazatelů P/E2 a nižších výnosů obligací, a to jak firemních, tak státních.

Spotřebitelé v západních ekonomikách budou splácet dluhy a poptávka bude i nadále v útlumu. Stimulační balíčky západních vlád těžko povzbudí náš export, na němž je Česká republika závislá, a proto nedojde k oživení naší ekonomiky. Ve 4. čtvrtletí pravděpodobně budeme svědky dosažení dna v ekonomické aktivitě ČR i Slovenska a následného pomalého zotavování.

Podle Saxo Bank bude splácení spotřebitelských závazků trvat roky, poptávka proto zůstane potlačená. Měnové stimuly západních vlád budou pokračovat, což pravděpodobně způsobí tzv. „japonizaci“ finanční trhů. Hlavní ekonom Saxo Bank David Karsbøl k tomu říká: Vzhledem k tomu, že západní ekonomiky jsou flexibilnější a jsou schopné provést potřebné změny, nemyslíme si, že nastanou stejné problémy jako v Japonsku. Přesto je však stále patrnější, že se aktuální vývoj v západních ekonomikách nápadně podobá Japonsku po roce 1990. Zdá se, že jsme přešli do nového režimu, v němž každý předpokládá, že vláda bude i nadále zachraňovat velké společnosti. To znamená, že riziko možného nesplácení závazků není započítáno v ceně akcií, což vede k vyšším hodnotám P/E a nižším výnosům z pevného příjmu.

V druhé polovině roku 2009 dojde v USA k obnovení pozitivního růstu HDP. Saxo Bank očekává růst o 3 %. Banka však varuje, že udržitelnost tohoto růstu není jistá a ve velké míře závisí na vládních výdajích a doplňování zásob. Nezaměstnanost bude v USA v nejbližších měsících stoupat a bude stále ohrožovat splácení dluhů a spotřebu.

David Karsbøl je přesvědčen, že krátká pozice USD je zvednutou rukou pro globální oživení, a stává se tak „novějším a lepším“ carry trade obchodem. Velice nízké výnosy dolaru a potřeba externího financování spolu s klesající ochotou Číny nakupovat zelené bankovky vytváří toxický koktejl, který může v blízkém budoucnu tuto měnu ještě více oslabit, říká Karsbol.

S blížícím se koncem roku naznačuje tržní dynamika ústup letošního zotavení akciových trhů. V porovnání s březnovými minimy vzrostly světové akciové trhy o 59 %. Tato dynamika spíše svědčí o přechodu k mikrotrendům a růstu či zhodnocení v konkrétních sektorech.

David Karsbøl dodává: Většina ukazatelů ekonomické aktivity se stabilizuje, ale na velmi nízkých úrovních. Podle našeho názoru by investoři měli i nadále přistupovat na cyklické riziko prostřednictvím regionálních alokací a soustředit se spíše na rozvíjející se trhy než na Evropu a USA, kde bude obtížné udržet či zvyšovat růst.