SAS Institute letos oslaví 30 let úspěšného působení na trhu informačních technologií

Když se v roce 1976 otevírala první pobočka společnosti SAS, měla sedm zaměstnanců, kteří nabízeli jeden softwarový program. Dnes SAS zaměstnává více jak 10.000 lidí ve 424 svých pobočkách rozmístěných po celém světě a jeho řešení se používá na více jak 40.000 místech světa. 96 společností ze 100 z řebříčku FORTUNE Global 500® dnes má SAS řešení.

SAS sice slaví své 30 výročí jako přední dodavatel business intelligence (BI) – na dnešním trhu nejžádanější sektor – ale očekává daleko větší úspěchy v budoucnu.

Jít až na hranice BI – Beyond BI™

SAS je na čele dodavatelů informačních technologií již 30. let a po dobu 29. let si udržuje stálý růst a profitabilitu. Výnosy – celkové ve výši 138,000 US dolarů v roce 1976 – dosáhly v roce 2005 částky 1.68 miliard US dolarů. Současné technologické trendy a směr vývoje řízení organizací, které se zaměřují především na business intelligence (BI) jsou předpokladem pro udržení stálého růstu.

BI je firemní prioritou a technologickým trendem. Tisková zpráva společnosti Gartner oznamující výsledky svého posledního průzkumu mezi „1,400 CIO ve více než 30zi zemích, reprezentujících více jek 90 miliard US dolarů výdajů na IT“ uvádí, že hlavní prioritou v technologiích jíž není bezpečnost, ale BI.

SAS BI řešení – jdou až za hranice tradičního pohledu na BI jako nástroje na pouhý reporting. Jsou postaveny na stabilní, škálovatelné a integrované platformě technologií, které obsahují integraci dat, inteligentní datová úložiště, analytiku a reporting.

„BI je rostoucí trh – představení BI širokému trhu a téměř saturovaný ERP trh a rovněž zvyšující se regulační opatření, povedou ke stále větší poptávce po BI. SAS má v této oblasti velice dobrou pozici a umí splnit potřeby trhu,“ říká Jim Davis, senior vice president a ředitel marketingu společnosti SAS.

Pomáháme zákazníkům – po dobu 30 let a pokračujeme

Pokud k tomu všemu ještě přidáme nový globální program SAS Business Intelligence Competency Center, který bude zákazníkům pomáhat maximálně využít všech investic do BI vytvořením kohezních strategií, které osloví technologie stejně tak jako zaměstnance, procesy a firemní kulturu. Jako nositel aktualizovaných oborově specifických SAS řešen bude uveden na trh během krátké doby. SAS nedávno zaváděl další zlepšení své vlajkové lodě – BI řešení, SAS Enterprise BI Server, obsahující více možností a větší funkcionalitu pro reporting a distribuci a další možnosti prostorové analýzy přes integraci s ESRI. Tento dodatek uživatelům umožňuje snadnější přístup a lepší zhodnocení „inteligence“ v jejich rostoucích datových skladech.

"Zatímco vaše společnosti roste, naše poslání stále přidávat hodnotu vám, našim zákazníků a být hlavním nástrojem vašeho úspěchu zůstává,“ říká Dr. Jim Goodnight, výkonný ředitel a spoluzakladatel společnosti SAS.

1Gartner Research Press Release: „Gartner Survey of 1,400 CIOs Shows Transformation of IT Organisation is Accelerating,“ January 23, 2006

.

DR. JAMES (JIM) GOODNIGHT

Generální ředitel společnosti SAS institute

Dr. James (Jim) Goodnight je generálním ředitelem a spoluzakladatel společnosti SAS Institute Inc, největší soukromě vlastněné softwarové společnosti na světe. V této pozici je od roku 1976, kdy byla v Raleigh, Severní Karolina, USA, společnost SAS Institute založena. Od té doby zaznamenává nepřetržitý růst svých výnosů a upevňování pozice na softwarovém trhu – v průmyslu, ve kterém se tak často střídá prosperita a krize. V roce 1997 se SAS řešení dostává poprvé za hranice USA a v roce 1980 zakládá první pobočku v Evropě.

Goodnight je hlavním tvůrcem uznávané korporátní kultury. Každý rok SAS věnuje 24% ze svého , dnes již více než 1,6 miliardového zisku na R&D a jeho vstřícný a přátelský přístup k zaměstnancům je důvodem velice nízké fluktuace zaměstnanců, které činí průměrně pouhé 4% ročně.

Goodnightův kladný přístup k inovacím a vytvoření rovnováhy mezi zaměstnáním a osobním životem již mnohonásobně vyplatily a vrátily veškeré vynaložené investice. Pozitivum tohoto přístupu potvrzuje 4,5 milionů loajálních SAS uživatelů po celém světě a 98% obnovených licencí ročně.

Zatímco jiné společnosti utrácí prostředky a plýtvají energií na skupování svých konkurentů, aby zvýšily svůj podíl na trhu nebo aby podpořily své stěžejní technologie, vede Goodnight svou společnosti k růstu velmi účelnou cestou a akvizice slouží pouze k zvýšení odbornosti.

Goodnight se aktivně podílí na prodeji, pracuje přímo se zákazníky po celém světě; vždyť více než polovina výnosů pochází ze zemí mimo USA. Jakmile společnost vytvořila specifikované řešení pro určité oblasti, byl jeho přínos do prodeje podtržen zdvojnásobením čísel během jednoho roku.

Jako vynikající programátor je Goodnight autorem mnoha postupů, které jsou obsaženy v SAS řešeních. I dnes stále píše kódy a řídí vývoj SAS softwaru. Goodnight najímá a podporuje pracovníky na vedoucích pozicích, kteří mají zkušenosti s vývojem softwaru. Všichni jsou, stejně jako on, „pracujícími „ manažery.

Goodnight navíc ke všem signifikantním investicím do technologií rovněž investuje nemalé prostředky do lidí – SAS zaměstnanců a jejich rodin. Pracovní prostředí SASu se stalo legendou díky rozvoji a podpoře kreativity, inovace a kvality. Od roku 1980, tedy ještě dříve než se to stalo samozřejmostí podporoval a zaváděl Goodnight takové vymoženosti jako školky pro děti přímo v podniku, flexibilní pracovní dobu, podnikovou zdravotní péči, rekreace a fitness. Jeho oddanost vyváženému vztahu práce a rodina, soukromý život mu vynesla celonárodní uznání v publikacích jako: The Wall Street Journal, Fortune, Fast Company, BusinessWeek and Working Mother.

Největší Goodnightovou prioritou a i cílem, ke kterému směřuje své aktivity personální oblasti ve své společnosti je vzdělání. Se sou ženou Ann v roce 1996 spoluzaložili Cary Academy, nezávislou školu pro žáky od 6 do 12, která je přípravou pro studium na gymnáziu nebo střední škole. Cílem bylo vybudovat ukázkovou školu, která bude integrovat technologie do všech aspektů vzdělávání..

Krátce před otevřením Cary Academy, Goodnight představil SAS inSchool, produkt, který vyvíjí vzdělávací software, který školám pomáhá naplňovat požadavky na vzdělávání nového tisíciletí. Software obsahuje framework pro novou generaci výuky výukového softwaru, která by měla v budoucnu rozšířit používání technologie jako výukového nástroje. Rok co rok získává SAS inSchool ocenění jako výuková technologie. Důležitější je však fakt, že podporuje studenty, učitele a partnery.

Goodnight se narodil ve Wilmingtonu, v Severní Karolině, kde rovněž získal jak bakalářský, tak vysokoškolský titul. Na státní univerzitě (North Carolina State University), pak získal doktorát (statistika). Zde byl členem fakulty v letech 1972 až 1976. V současné době vede grémium na World Economic Forums v Davosu. Jako člen American Statistical Association, který je autorem řady odborných článků o statistice a statistických výpočtech, je Jim Goodnight uvedený v seznamu Great American Business Leaders, vydaném Harvard Business School Leadership Initiative.