S easyJet do Basileje

easyJet létá od 10. března z Prahy i do Basileje. Toto romantické staré město rozléhající se mezi hranicemi Německa, Francie a Švýcarska nabízí více než 30 muzeí na ploše 37 kilometrů čtverečných, nejstarší univerzitu v zemi, gotickou katedrálu a mohutné opevnění z římských dob s impozantní branou v hradbách. Na letiště Basilej Mylhúzy létají přímé linky z Prahy. Ceny zpáteční letenek od 3 100 Kč (včetně poplatků). Letenky je možné si rezervovat online na www.easyJet.com.

Z LETIŠTĚ

Půjčovna automobilů: Využijte speciálních easyJet in-flight cen. Navštivte Europcar přepážku při příletu, nebo volejte +44 11 3388 3329, 24 hodin denně, 365 dní v roce. Taxi: Cesta taxi do centra Basileje Vás vyjde zhruba na 40 CHF. Autobus: Autobus číslo 50 Vás odveze na hlavní nádraží od 5:12 do 23:45 hod. Cesta trvá 20 minut. Jízdenka stojí 3.60CHF. Celkem osm autobusů jede na letiště Mylhúzy a cesta trvá půl hodiny. Jízdenky Vás vyjdou na 7.50CHF. Cesta do Freiburgu trvá 55 minut a denně Vás tam doveze devět autobusových linek za 13 Euro.

DOBROU CHUŤ

Do 15 EUR

Soup (7 Dufourstrasse, Tel. 061 271 0140) Nachází se vedle muzea umění. Soup získalo ocenění Weiss Gastro Award za své vydatné a zdravé snídaně a obědy.

DO 30 EUR

Creperie Bretonne (14 Rue des Tondeurs, Tel. 03 8945 7943) Tato velice útulná palačinkárna se nachází nedaleko Rue de Sauvage a servíruje čerstvě upečené máslové palačinky na různé způsoby jako například rokforové nebo šunkové palačinky.

DO 50 EUR

SuSu’s Restaurant (73 Gerbergasse, Tel.061 261 6784) Hned vedle Bärfusserplatz, SuSu nabízí výtečnou směs asijské kuchyně v uvolňující a moderní atmosféře. Kousek se nachází i levnější bistro s barem ve spodní části se stoly na ulici.

EXKLUZIVNÍ

St.Alban’s Stübli (74 St.Alban’s Vor­stadt, Tel. 061 272 5415) V tiché uličce východně od muzea umění tato restaurace s intimním prostředím nabízí tradiční francouzskou kuchyni spolu s italskými specialitami. Jídlo zde je vynikající a výběr vín excelentní.

NOČNÍ ŽIVOT

LOW KEY

Fischerstübe (45 Rheingasse, Tel.061 692 9495) V této restauraci, která vlastní i malý pivovar můžete ochutnat tmavé, světlé a pšeničné pivo Ueli přímo uvařené v Fischerstübe.

ŽIVÁ MUZIKA

Cargo Bar (46 St.Johanns-Rheinweg, Tel.061 321 0072) Hip bar nalézající se v nezvyklé poloze kousek od Rýna a Starého města. Hudba na živo od rocku po tajemné elektro a jemný jazz zde hraje tři až čtyři noci v týdnu.

LATE & LIVELY

Club 1900 (3 Rue des Halles, Tel. 03 8956 3128) Tento klub je ukázkou toho, jak si Francouzi umějí užívat večírků. Tento klub určený pro 25ti leté a více nabízí divokou pestrost dění a slibuje tak možnost protancovat celou noc.

KAM SE PODÍVAT?

Freie Strasse – v této uličce se nachází pro každého něco. Od značkových obchodů na jižním (horním) konci po malé obchůdky uprostřed a basilejské luxusní obchodní dům Globus na severním konci na Marketplatz. Theaterplatz – Od té doby co Jean Tinguely vystavěl neobvyklou fontánu uprostřed Theaterplatz (Divadelním náměstí) v roce 1977, staly se otáčiví a vířící útvary basilejskou ikonou. Theaterplatz je centrem basilejské vizuální umělecké scenérie.

TIPY ZNALCŮ

Parádní stroje – pokud se Vám líbí fontána na Theaterplatz, zajděte se podívat do muzea Jeana Tinguely (1 Paul Sacher-Anlage. Tel. 061 681 9320). Průmyslové, motorizované sochy tohoto švýcarského sochaře zasahují opravdu mimo tento svět.

Centrum nakupování – Pokud hledáte foie grass (paštika) francouzské kuchyňské doplňky nebo značkové oblečení, Rue de Sauvage je to pravé místo a obchůdky se specialitami k nakousnutí jsou hodny návštěvy.

DENNÍ VÝLET

Reigoldswil – pokud chcete vidět scenérii švýcarských hor bez toho, abyste jeli právě do Alp, vyzkoušejte Reigoldswill. Vyjeďte lanovkou na samotnou horu. Pokud bude hodně sněhu, můžete si pronajmout sáňky a užít si adrenalinovou jízdu tříkilometrovou cestou. Ostatní se mohou zastavit v jedné z tradičních restaurací kousek od pěší stezky.