Ručení za úvěry skotem si klienti GE Money Bank rychle oblíbili

Úspěchy zaznamenává nejen ručení skotem, ale i nabídka 100% financování zemědělské techniky.

GE Money Bank potvrzuje svou přední pozici v oblasti úvěrování zemědělců. V dubnu se uvedená možnost ručit za úvěry skotem setkala se zájmem klientů, kteří jej používají především k ručení za provozní úvěry. Zemědělci využívají také úvěrů od GE Money Bank určených k financování zemědělské techniky. U nich banka umožňuje až 100% financování pořizovací ceny.

Nové možnosti zajištění úvěru základním stádem a zvířaty v zásobě využilo za prvních pět měsíců již 50 klientů. Téměř tři čtvrtiny z nich využívají své stádo k ručení za provozní úvěry, především za úvěr Úroda s podporou Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Celkový objem těchto úvěrů činí 147 mil. Kč. řekla manažerka zemědělských úvěrů GE Money Bank Iva Prokopová.

S možností ručit skotem jsme přišli na trh jako první. Nabídli jsme ji především proto, že klienti v průzkumech projevovali zájem o alternativní formy zajištění, dodala Iva Prokopová.

U provozních úvěrů lze skot použít k zajištění, u investičních k dozajištění úvěru. Pro větší snadnost a úsporu času a nákladů bude dobytek oceněn účetní cenou, pak už postačí jen zajišťovací převod vlastnického práva. Díky tomu není nutné využívat znaleckých posudků a notářských zápisů.

Klienti GE Money Bank využívají velmi často také možnosti úvěrového financování zemědělské techniky až do 100 % její ceny. Celkově již banka od počátku roku úvěrovala nákup zemědělské techniky v objemu 424 milionů Kč.

Stejně jako u skotu je movitá věc – v tomto případě stroj – zajištěn formou zajišťovacího převodu vlastnického práva. Na rozdíl od zástavy notářským zápisem je tato forma pro klienta absolutně bez nákladů, řekla Iva Prokopová.

Úvěrování zemědělských subjektů je jednou z dlouhodobých priorit GE Money Bank. Téměř čtvrtinu portfolia komerčních úvěrů představují úvěry zemědělcům. V nabídce banky jsou speciální produkty, které odrážejí specifické potřeby zemědělců vyplývající např. ze sezónního charakteru výroby.