Rozšíření licence na obchodování s deriváty

Burza cenných papírů Praha obdržela dne 18. července 2006, od České národní banky povolení na obchodování s novými typy investičních nástrojů. Rozšířená licence nově dovoluje burze organizovat obchodování s investičními certifikáty a opčními listy, jinými tuzemskými cennými papíry se kterými může být spojeno obdobné právo a zahraničními cennými papíry nesoucími podobná práva (warranty). Nové povolení rovněž rozšiřuje škálu podkladových aktiv pro obchodování s futures. Jako podkladová aktiva pro obchodování s futures mohou být použity:

• akcie přijaté k obchodování na organizovaném trhu v zemi EU nebo OECD,
  • index akciových trhů zemí EU nebo OECD, včetně indexů zahrnujících akcie z více zemí a koše takových indexů,
  • měna země EU nebo OECD,
  • cena a/nebo výnos státního dluhopisu vydaného státem EU nebo OECD denominovaného v měně státu EU nebo OECD, včetně koše takových dluhopisů,
  • cena emisní povolenky stanovená organizovaným trhem se sídlem v zemi EU nebo OECD,
  • cena komodity stanovená organizovaným trhem se sídlem v zemi EU nebo OECD.

Stávající licence na organizování trhu s deriváty, kterou pražská burza vlastní od roku 2001, umožňovala obchodování pouze s některými typy těchto investičních nástrojů. „Rozšíření licence má pro nás obrovský význam, protože v budoucnu nebudeme limitováni pouze určitými podkladovými aktivy. Stále zůstává v platnosti náš plán na zahájení obchodování na sklonku léta s futures na index PX, doplněné možná o single stock futures. Zkušenosti ze zahraničních trhů ukazují, že derivátové produkty mají velký potenciál a jsou investory velmi vyhledávané. Nechceme proto zůstat stranou a ochudit naše investory o tyto instrumenty“ – říká Petr Koblic, generální ředitel pražské burzy. O vypořádání obchodů se bude tradičně starat dceřiná společnost burzy UNIVYC, které byla rovněž rozšířena licence na vypořádání všech výše uvedených investičních instrumentů.