Hlavní navigace

Rok poté: důsledky rozšíření Evropské unie

Praha, 29. června 2005 - Rychle rostoucí hrubý domácí produkt, zvyšující se objem zahraničního obchodu, stabilní ceny. Taková je situace v nových členských zemích 12 měsíců od rozšíření Evropské unie podle zprávy Rok poté: důsledky rozšíření EU zpracované agenturou Economist Intelligence Unit (EIU) za podpory společností Ernst & Young a IBM.

Od přijetí deseti nových členských států do EU uplynul teprve rok a již nyní o úspěchu tohoto historického kroku nikdo nepochybuje, říká Delia Meth-Cohnová, senior konzultantka agentury Economist Intelligence Unit pro oblast střední a východní Evropy, Středního východu a Afriky.

Zpráva EIU podrobněji analyzuje důsledky, které rozšíření EU novým členským státům přineslo. Ukázalo se, že kandidáti byli na vstup podstatně lépe připraveni, než se předpokládalo. Se zrušením obchodních bariér se vývoz z nových členských zemí v roce 2004 zvýšil průměrně o 20 %. Dotace z EU se naproti tomu za stejné období ztrojnásobily na 10 mld. eur. Nejvíce jich čerpá Polsko, Česká republika a Maďarsko, uvádí zpráva EIU.

Řada pozorovatelů se obávala, že rozšíření EU o deset nových zemí přinese ekonomické problémy, podotýká Dirk Kroonen, vedoucí partner společnosti Ernst & Young v České republice. A stačil jeden rok, aby se ukázalo, že se mýlili.

Ekonomika nových členských zemí ve východní Evropě posiluje velice rychle, protože se jim daří využívat výhody z nižších výrobních nákladů v průmyslové i zemědělské výrobě, pokračuje Dirk Kroonen. Současně roste i jejich zahraniční obchod se zeměmi mimo EU, především s Čínou, Japonskem, Jižní Koreou a Spojenými státy.

Samozřejmě ještě existují mezery. Například implementace všech směrnic EU bude nějakou dobu trvat, což ovšem platí i pro země, které jsou členy EU již podstatně déle. Problémem některých států zůstává nezaměstnanost, a to i přes nové pracovní příležitosti, které jednotný pracovní trh EU postupně vytváří, dodal Dirk Kroonen.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).