Rok po povodních vyplaceno již 87 % poškozených klientů Pojišťovny České spořitelny, a. s.

Přesně rok po loňských rozsáhlých záplavách, které zasáhly velkou část republiky, vyplatila Pojišťovna České spořitelny, a. s. poškozeným klientům již 1,925 mld. Kč, což je 87 % nahlášených pojistných plnění. Do 31. července bylo oznámeno celkem 3 349 pojistných událostí, z toho již 2 907 bylo pojišťovnou ukončeno s výplatou pojistného plnění. Téměř 70 % povodňových škod se týkalo majetku obyvatel.

U dosud nezlikvidovaných pojistných událostí klienti obdrželi zálohu na pojistné plnění. V současné době se dokončuje šetření pojistných událostí, u kterých objektivně existuje vysoká technická náročnost stanovení přesné výše škody. Likvidace nebyla ukončena také v případech, kdy pojišťovna neobdržela od klienta všechny potřebné doklady.

Dle vlastních zkušeností mohu říci, že si veřejnost stále více uvědomuje možná rizika a lépe definuje své pojistné potřeby. V souvislosti s touto skutečností jsme zaznamenali zvýšený zájem právě o pojištění majetku občanů, řekl Jaroslav Kulhánek, předseda představenstva a generální ředitel Pojišťovny České spořitelny, a. s.

V porovnání s rokem 2002 jsme byli nuceni, stejně jako jiné pojišťovací ústavy, přistoupit k detailnějšímu posuzování rizikovosti pojišťovaného majetku v případě pojistného nebezpečí záplava nebo povodeň. Vzhledem k výrazným změnám v oblasti zajištění pojišťovny bude v letošním roce pojištění majetku proti povodni nebo záplavě v průměru až o 20 % dražší oproti loňskému roku.

Martina Priegelhofová
Pojišťovny České spořitelny, a.s.