Rok kreditních karet

90% navýšení výdajů a 70% nárůst počtu transakcí při platbách u obchodníků svědčí o tom, že Češi stále častěji využívají výhod bezhotovostního placení. Počet kreditních karet se za uplynulý rok zvýšil o 96 %.

Praha, 10. července 2003 – Podle posledních výsledků zveřejněných asociací Visa International Češi pravidelně a zároveň stále častěji platí kartami v obchodech, restauracích, u čerpacích stanic i na dalších místech, které přijímají platební karty. Celková hodnota transakcí u obchodníků v 12měsíčním období končícím březnem 2003 vzrostla téměř o 90 % a dosáhla výše 770 milionů USD. Držitelé karet Visa uskutečnili 18,8 milionu transakcí, což oproti předchozímu roku představuje nárůst o 70 %. Tyto výsledky jsou zřejmým dokladem toho, že Češi postupně mění své návyky při nakupování ve prospěch bezhotovostních plateb, které jim poskytují výhodu okamžitého přístupu k financím 24 hodin denně, aniž by u sebe museli nosit vyšší částky v hotovosti a riskovali jejich ztrátu či odcizení.

Ke konci března 2003 bylo v České republice vydáno 2 610 557 karet Visa (nárůst o 19 %) a jejich počet se neustále zvyšuje. Přestože nejpopulárnějším produktem v České republice jsou debetní karty Visa Electron – v oběhu je v současné době 2 125 117 karet – rychle se rozvíjí i trh kreditních karet. Počet kreditních karet Visa se za uplynulý rok zvýšil o 96 % na 76 391.

Za pozornost stojí nejen počet vydaných karet, ale především skutečnost, že jsou v ohromném rozsahu používány ke všem typům nákupů, uvedl Miloslav Kozler, manažer pro Českou republiku asociace Visa International. Podle posledních statistik používají Češi platební karty stále častěji k běžným každodenním nákupům. Používání platebních karet má rovněž pozitivní význam pro rozvoj české ekonomiky – bezhotovostní platby neodčerpávají z banky peníze a banky tak mohou poskytovat více komerčních úvěrů, které jsou nezbytné pro ekonomický růst.

České banky a jejich smluvní partneři navíc velmi intenzivně rozvíjejí platební infrastrukturu a svým klientů nabízejí nové produkty, jako je například čipová karta, která poskytuje vysokou úroveň zabezpečení a zároveň urychluje průběh transakce. V současné době nabízejí čipové karty Visa dvě banky (Komerční banka a ČSOB). Obě banky také významně podporují nárůst počtu terminálů pro platby čipovými kartami u svých smluvních partnerů ve sféře obchodu a služeb. Počet terminálů u obchodníků, kde lze zaplatit prostřednictvím čipové aplikace narůstá prakticky každý den – k dnešnímu datu bylo takto vybaveno téměř 3 000 obchodníků.