Rok 2002 byl pro ČSOB fondy úspěšný

Jednoznačný prodejní úspěch, tak lze charakterizovat zájem investorů o ČSOB podílové fondy v roce 2002. Celkový objem majetku spravovaného v ČSOB fondech dosáhl na konci roku 39,09 miliardy Kč. Pomineme-li fondy, založené původně jako „privatizační“, a fondy určené institucionálním investorům, pak pro řadové občany spravují fondy ČSOB majetek přesahující již 15 miliard Kč (přesně 15,17 miliardy Kč). Vklady institucionálních investorů, tedy například penzijních a pojišťovacích společností, do ČSOB fondů vzrostly během roku 2002 z 1,15 na 6,18 miliardy Kč.

Úspěch ČSOB fondů v roce 2002 lze prokázat jak celkovými prodeji fyzickým osobám, tak i institucím, nárůstem spravovaného majetku, uváděním nových fondů s inovativními investičními strategiemi i výkonností jednotlivých ČSOB fondů.

Statistika prodeje v roce 2002. Jen v loňském roce uložili občané v ČR do ČSOB fondů 10,52 miliardy Kč. „Čisté prodeje“ (tedy rozdíl mezi penězi do fondů vloženými a – formou zpětného odkupu – z fondů vybranými) dosáhly sumy 8,03 miliardy Kč . Prodeje by nepochybně byly podstatně větší, kdyby povolení KCP pro prodej fondů KBC na území ČR bylo vydáno dříve než tři měsíce po začátku roku.

Oblíbenost v roce 2002. V tabulce nejoblíbenějších fondů se prakticky celý rok umísťovaly na předních místech ČSOB / KBC fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové. Až v posledních měsících roku 2002 se zájem investorů přesouval k zajištěným fondům, které ČSOB uvedla na trh.

Tabulka č. 1129
Fond Typ fondu % na celkových prodejích
KBC Multi Cash ČSOB CZK Fond peněžního trhu 58,58%
KBC Renta Czechrenta Dluhopisový fond 9,89%
1. IN – Dluhopisový fond Dluhopisový fond 8,43%
KBC Multi Cash USD Fond peněžního trhu 7,38%
KBC Multi Cash EURO Fond peněžního trhu 5,94%

Novinky v roce 2002. ČSOB přišla v loňském roce s třemi novinkami, zajištěnými fondy s inovativními investičními strategiemi. Investorům garantují při poklesu trhů přinejmenším zachování hodnoty vložené investice. Pro institucionální investory byla nabídka krátkodobého fondu peněžního trhu v Kč rozšířena o fond stejného zaměření v EUR. Další institucionální fond byl založen pro nadace.

Výkonnost v roce 2002. ČSOB fondy se v průběhu roku 2002 umísťovaly podle dosažené výkonnosti na předních místech v žebříčcích fondů. KBC Multi Cash ČSOB CZK, který v roce 2002 zhodnotil prostředky o 4,03%, byl v kategorii peněžního trhu nejvýnosnějším. V kategorii korunových dluhopisových fondů byl nejvýkonnějším fond KBC Renta Czechrenta, který v roce 2002 zhodnotil spravované prostředky o 8,85%.

„Klienti investující do fondů mohli být v roce spokojeni – zhodnocení jejich investic s přehledem překonalo výnosy z termínovaných vkladů. Nelze než doufat, že rok 2003 bude šťastným rokem i pro dynamičtější klienty investující do akcií“, uvedl Josef Beneš, generální ředitel ČSOB Asset Managementu.