Rodinné nadace už není nutné zakládat v zahraničí, privátní klienti tak díky Raiffeisen mohou lehce předat majetek dalším generacím

[Tisková zpráva] Privátní bankovnictví Friedrich Wilhelm Raiffeisen nově nabízí ojedinělou službu založení privátních účtů pro právnické osoby se sídlem v zahraničí, což klientům mj. umožní jednoduše převádět svůj majetek na další generace prostřednictvím rodinných nadací či trustů.

Friedrich Wilhelm Raiffeisen zároveň podepsal smlouvu s prvním nezávislým správcem aktiv, společností Glisco, jehož klienti budou moci využít širokou škálu produktů skupiny Raiffeisen a jejího privátního bankovnictví.

Friedrich Wilhelm Raiffeisen (FWR), značka pro privátní bankovnictví Raiffeisenbank, spouští v České republice ojedinělou službu poskytování privátních služeb právnickým osobám se sídlem v zahraničí. „Chceme se zaměřit především na vytváření rodinných nadací a trustů, které movitější klientele jednoduše umožní převést svůj majetek na následující generace,“ uvedl ředitel privátního bankovnictví FWR Nicolas Fitaire. „Doposud si Češi takové účty museli zakládat např. ve Švýcarsku, my jim nyní nabízíme v České republice stejnou možnost i kvalitu služeb,“ dodal.

„Pro skutečně bohaté lidi je předání rodinného dědictví daleko komplikovanější než v běžném životě. Jejich jmění je rozděleno do různých typů aktiv v různých místech po celém světě. Správa takového jmění tak potřebuje jistou přípravu a vytvoření rodinné nadace nebo trustu celý proces výrazně usnadní. Klient vloží veškerý svůj majetek do rodinné nadace či trustu a následně detailně určí, co se s kterou částí majetku má stát v budoucnosti. Zřízení vhodného typu právnické osoby zabere zhruba týden a klient tímto krokem snadněji zabezpečí život dalších generací,“ vysvětlil Nicolas Fitaire.

Privátní bankovnictví Raiffeisenbank nabízí rovněž otevření účtů právnickým osobám se sídlem v jakékoli zemi, nejčastěji pocházejí např. z Baham, Kypru, Lichtenštejnska, Britských Panenských ostrovů či ostrovů Jersey a Gibraltar. Podmínkou je však identifikace majitele účtu a původu uložených peněz. Veškeré takto založené účty přitom musejí sloužit výhradně ke správě aktiv, nikoli ke komerčním účelům.

Friedrich Wilhelm Raiffeisen zároveň rozšiřuje nabídku svých služeb tím, že uzavřela smlouvu s prvním nezávislým správcem aktiv, společností Glisco. Klienti Glisca tak budou moci využít veškeré výhody a šíři produktů skupiny Raiffeisen a jejího privátního bankovnictví. „Takové služby chceme nabídnout i ostatním správcům aktiv v České republice s příslušnou licencí České národní banky. Správcovské společnosti tak získají partnera se stejnou kvalitou služeb jako např. ve Švýcarsku, aniž by přerušily spolupráci s dosavadními odborníky, kteří se jim o majetek starají,“ vysvětlil Nicolas Fitaire.

Raiffeisenbank spustila nový koncept privátního bankovnictví pod značkou Friedrich Wilhelm Raiffeisen letos na jaře. Důvodem je fakt, že v následujících letech budou bohatí klienti nejrychleji rostoucí skupinou na trhu. Zároveň je současná šíře a kvalita služeb pro tyto klienty je nedostatečná. Cílem FWR je patřit do pěti let mezi tři nejsilnější banky v privátním bankovnictví.

Trh privátního bankovnictví má v České republice obrovský potenciál. Podle odhadů Raiffeisenbank české privátní banky momentálně obsluhují jen asi 20% ze všech aktiv, které by pod správou privátních bankéřů mohly být. Zbývající část je buď v českých bankách mimo privátní segment nebo v zahraničí. Český privátní trh by tak v následujících letech mohl růst více než desetiprocentním tempem, Raiffeisenbank chce růst minimálně dvojnásobně rychle.