Rodinná dovolená v zahraničí s cestovkou letos vyjde na 50 tisíc korun

[Tisková zpráva] Češi začali naplno plánovat svoji dovolenou. Letos si ji dopřeje 71 % z nás, přičemž 6 z 10 lidí, kteří se na dovolenou chystají, ji plánuje prožít v zahraničí. Jako cíl letních radovánek si tradičně největší počet Čechů zvolí Chorvatsko, Itálii a Řecko. I přes nepříznivou hospodářskou situaci nebudou Češi na dovolené šetřit, čtvrtina z nich chce utratit za dovolenou více peněz než vloni, polovina Čechů přitom utratí stejně jako v roce předchozím. Vyplynulo to z exklusivního průzkumu GE Money Bank.

„Podle průzkumu GE Money Bank utratí průměrná česká rodina se dvěma dětmi za zahraniční dovolenou zařízenou přes cestovní kancelář přes 40 tisíc korun. Mimo platbu za zájezd ji však čekají i další výdaje v průběhu samotné dovolené, mezi které patří například pronájem auta, nákupy suvenýrů, atrakce či různé druhy sportu. Na jednu rodinu se tato útrata pohybuje v průměru okolo 9 000 korun,“ říká Markéta Dvořáčková, tisková mluvčí GE Money Bank.

Do Chorvatska s rodinou je tradice

Nejoblíbenější destinací je mezi Čechy tradičně Chorvatsko, kam se vypraví čtvrtina z nás. Na žebříčku popularity jej následuje Itálie, Řecko, Slovensko a Egypt. Zájem však panuje i o vzdálenější a exotické země, kam se letos vypraví 8 % všech, kteří plánují dovolenou v zahraničí. Pro většinu lidí je letní dovolená hlavním a nejdelším odpočinkem během pracovního roku, proto jí letos hodlají Češi věnovat v průměru 11 dní. „Téměř dvě třetiny respondentů pojedou na dovolenou s dalšími rodinnými příslušníky, tedy nejčastěji rodiny s dětmi. Naopak 4 z 10 lidí plánují vyrazit za sluncem s přáteli či známými. Tímto způsobem budou nejčastěji trávit dovolenou mladí lidé ve věku do 25 let,“ říká Markéta Dvořáčková.

Dovolená jsou slasti i strasti

Na dovolené ovšem počítáme také s nepříjemnými situacemi, a proto si dvě třetiny Čechů před odjezdem sjednají cestovní pojištění, a to převážně samostatně v pojišťovně (48 %). „Z průzkumu GE Money Bank vyplynulo, že téměř 60 % Čechů má během své dovolené největší strach ze ztráty osobních dokladů a s tím souvisejících komplikací, které by mohly v zahraničí vzniknout. Stejný počet dotázaných se však také obává možného úrazu či náhlé nemoci. Zajímavé také je, že ze všech jmenovaných nepříjemných situací v průzkumu mají významně větší obavy ženy než muži,“ říká Markéta Dvořáčková.

Kreditní karta jako finanční rezerva

Přestože se více než polovina Čechů obává ztráty hotovosti v zahraničí, 6 z 10 dotazovaných bude na dovolené platit hotově. Naopak 8 z 10 Čechů, kteří na dovolené budou platit debetní nebo kreditní kartou, považuje tento způsob za pohodlnější, 70 % z nich totiž nechce být limitována hotovostí. Ať již hotovost či platební karta, s finanční rezervou pro neočekávané události počítá 90 % z nás. Případný nedostatek financí bude téměř polovina Čechů řešit tím, že si na dovolenou vezme kreditní kartu s dostatečným limitem. „Kreditní karty mají tu výhodu, že není potřeba na finanční rezervu před dovolenou šetřit, GE Money Bank klientům nabízí až 150 tisíc korun. Při platbě kreditní kartou s věrnostním programem mohou lidé na dovolené dokonce ušetřit,“ říká Jarmila Kowolowská, senior manažerka kreditních karet GE Money Bank.