Rizikové sporty Čechy přitahují, hlavně muže ve středním věku

Sporty, které dříve byly doménou odvážlivců a nadšenců si nachází stále častěji cestu mezi širší populaci. S tím souvisí i rostoucí zájem klientů o uzavření cestovního pojištění pro rizikové sporty. Nejčastějším provozovatelem této zábavy jsou muži kolem 35 let.

Poptávka po pojištění na takzvané rizikové sporty dlouhodobě roste. V loňském roce se objem uzavřeného pojištění navýšil oproti roku 2007 o čtvrtinu. V letošním roce očekáváme další zvýšení počtu uzavřených smluv, potvrzuje Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů ČSOB Pojišťovny.

Velkou popularitu zažívají, kromě již běžných sportů jako je potápění nebo windsurfing, i nové sporty typu zorbing nebo zdolávání zajištěných cest typu via ferrata.

Mezi rizikové sporty patří také:

• parašutismus
  • parasailing (létání na padáku za lodí)
  • canyoning s přiměřenou výstrojí za účasti odborného instruktora
  • yachting a plachtění
  • sjíždění náročných terénů na kole
  • skialpinismus do 5 000 m n. m. včetně
  • vysokohorská turistika do 5 000 m n. m. včetně
  • potápění s použitím samostatných dýchacích přístrojů do hloubky 40 m včetně
  • speleologie

Zvýšený počet připojištění na rizikové sporty je výrazný zejména v letních měsících. Nárůst za období červen až srpen loňského roku dosáhl v porovnání se stejným obdobím v roce 2007 třetinového růstu, říká Jaroslav Král a pokračuje: letošní rok v tomto směru nebude výjimkou. I přes tento nárůst však pojištění pro rizikové sporty tvoří pouze tři procenta z celkové produkce cestovního pojištění.

Rizikové sporty nejsou výsadní doménou mužů, jak by se na první pohled mohlo zdát. Ze všech uzavřených smluv v loňském roce představovaly čtvrtinu pojištěných ženy. A i nadále se dá očekávat, že se tento poměr ještě zlepší v jejich prospěch. Posun však nastává také ve věku pojistníka. Průměrnou osobou, která si u ČSOB Pojišťovny uzavře připojištění na rizikové sporty, je muž kolem 35ti let.