Říjnové zasedání Burzovní komory

Na svém dnešním zasedání Burzovní komora projednala zprávu o výsledcích obchodování za měsíc září a 3. čtvrtletí 2005 a jmenovala nového člena výboru pro burzovní obchody.

1) Výsledky obchodování za měsíc září a 3. čtvrtletí 2005

Celkový objem obchodů na akciovém trhu v září dosáhl rekordní hodnoty 129 257 mil. Kč. Ve srovnání se zářím roku 2004, kdy objem činil 37 679,2 mil. Kč, došlo k nárůstu o 243,05 %. Od začátku roku, tedy v období leden – září 2005, objem obchodů s akciemi dosáhl hodnoty 798 402,6 mil. Kč, což je o plných 136,8 % více než ve stejném období roku předchozího (337 097,6 mil. Kč). Objem obchodů s dluhopisy dosáhl v září hodnoty 35 220,4 mil. Kč a ve srovnání se srpnovým objemem vzrostl o 8,6 %. Index PX 50 v září zaznamenal nárůst o 7,61 % a index PX-D o 8,24 %.

Ve 3. čtvrtletí 2005 dosáhl celkový objem obchodů s akciemi rekordní hodnoty 271,099 mld. Kč. Denní průměr činil 4,303 mld. Kč. V předchozím, doposud nejúspěšnějším čtvrtletí, byly zobchodovány akcie v hodnotě 264,514 mld. Kč. Celkový objem obchodů s dluhopisy je ve 3. čtvrtletí roven 98,238 mld. Kč. Index PX 50 vzrostl o 20,1 % a index PX-D o 23,7 %.

2) Jmenování nového člena výboru pro burzovní obchody

Novým členem výboru pro burzovní obchody byl jmenován Petr Žabža ze společnosti Komerční banka, a.s.. Nahradil tak Ing. Radima Dalíka (Komerční banka, a.s.), který 14. října 2005 na své členství ve výboru rezignoval. Funkční období nově jmenovaného člena výboru vyprší v únoru 2008.

Jiří Kovařík
Manažer externí komunikace