Řidičům v Česku usnadní život tankovací automaty

Na čerpací stanici Papoil v Bohdalecké ulici na Praze 10 proběhla instalace prvního multimediálního tankautomatu nové generace v ČR. Na vývoji novinky, která řidičům výrazně usnadní a zrychlí nákup pohonných hmot, se mimo jiné podílely ČSOB a Poštovní spořitelna. První tankautomaty budou instalovány v síti čerpacích stanic Pap Oil.

Automat CardManager z produkce české firmy UNICODE SYSTEMS umožňuje řidičům rychlý samoobslužný výdej pohonných hmot, v podstatě tedy funguje jako automatická pokladna pro bezhotovostní platby. Ovládání je velmi podobné běžnému bankomatu – po načtení platební karty však nejsou vydány peníze, ale je umožněno čerpání benzinu či nafty.

Jedná se o první multimediální tankautomat v Česku. Minulý týden úspěšně proběhlo zapojení pilotního přístroje, v příštích týdnech budeme pokračovat na dalších čerpacích stanicích, přiblížil rozjezd novinky David Plíva, analytik produktů útvaru platebních karet, který je za rozvoj samoobslužných zařízení za ČSOB a Poštovní spořitelnu zodpovědný.

Koncepce zařízení bude umožňovat kromě tankování i řadu dalších služeb a funkcí, jako například dobíjení mobilních telefonů, informace o počasí a dopravní situaci na zvolené trase nebo i takové služby jako je možnost bezhotovostních bankovních převodů či „dobíjení“ budoucích elektronických dálničních kupónů. Tyto funkce předurčují tankautomat CardManager k provozu jednak v menších lokalitách, kde mohou svou multifunkčností pracovat 24 hodin denně jako informační a platební portál, ale i pro velké čerpací stanice, kde mohou rychle odbavovat spěchající řidiče a zvýšit tak průchodnost čerpací stanice. Tento koncept je v souladu i se záměry prvního provozovatele – společnosti Pap Oil, jejímž záměrem je přispět instalací tankautomatů k dalšímu rozšíření služeb zákazníkovi.

Naším cílem je uspokojit poptávku po bezobslužných zařízeních, nastínil plány do budoucna David Plíva. Tankautomat je svým designem vzhledem podobný bankomatu, platební operaci a další funkce ovládá zákazník přes dotykovou obrazovku s intuitivním a snadným ovládáním.

Provozní varianty tankautomatu CardManager jsou navrhovány s ohledem na maximální zabezpečení dle požadavků a norem asociací Visa/Mastercard. Důležitým aspektem je též akceptace čipové platební karty. Tím je zajištěna maximální bezpečnost platebního procesu. Platba probíhá s tzv. předautorizací, čímž je vyloučena možnost „újezdu“ od stanice bez zaplacení natankovaného benzínu.

Na zavedení tankautomatů v Česku s ČSOB a Poštovní spořitelnou úzce spolupracovaly kromě UNICODE SYSTEMS také společnost Wincor Nixdorf, která je zodpovědná za subsystém elektronických platebních transakcí. Designové řešení je dílem studia známého průmyslového designéra Martina Tvarůžka

.