Rekordní útraty za posledních 15 let

Počtem karet na obyvatele a nízkou úrovní podvodů Česká republika předstihuje i státy „staré patnáctky“.

Praha, 29. června 2003 – Podle posledních výsledků zveřejněných asociací Visa International Češi pravidelně a zároveň stále častěji platí kartami v obchodech, restauracích, u čerpacích stanic i na dalších místech, které přijímají platební karty. Celková hodnota výdajů v 12měsíčním období končícím březnem 2004 vzrostla o 48% a dosáhla 223 miliard Kč. Toto vysoké číslo je důkazem, že čeští spotřebitelé vnímají karty Visa jako bezpečný a pohodlný platební nástroj.

Po velice úspěšném období, kdy Česká republika stabilně vykazovala nejlepší výsledky mezi zeměmi střední a východní Evropy, vstupujeme do EU na stejné technologické úrovni jako tamní banky. V některých směrech dokonce státy „staré patnáctky“ převyšujeme – například podvodů s platebními kartami je u nás zhruba dvakrát méně. Penetrace platebních karet Visa v České republice je srovnatelná s nevyspělejšími státy Unie a procentuálně jsme na tom lépe než Itálie, Belgie, Nizozemsko nebo Německo. Věřím, že Česká republika brzy srovná krok se „starými“ členskými státy EU i co se týče používání karet. Poslední výsledky ukazují, že držitelé platebních karet postupně mění své návyky při nakupování a že Čechům bezhotovostní platby vyhovují, uvedl Miloslav Kozler, manažer pro Českou republiku asociace Visa International.

Celková hodnota plateb u obchodníků v tomto 12měsíčním období přesáhla 33 miliard korun, což je nejvyšší hodnota v dějinách bezhotovostních plateb v České republice. Ve srovnání s předchozím rokem je to nárůst o 67 % a oproti výsledkům z března 2000 dokonce neuvěřitelných 813 %.

Trvalo to téměř 15 let, než objem výdajů u obchodníků přesáhl hranici 30 miliard Kč. Za tímto úspěchem stojí především dobrá spolupráce s našimi členskými bankami, dodává Kozler. Role asociace Visa je jednoduchá: musíme vyvíjet a poskytovat takové platební nástroje, které bankám a obchodníkům umožní uspokojit náročné požadavky zákazníků. Asociace Visa si je vědoma toho, že každý trh má svá specifika a proto je potřeba stále rozšiřovat nabídku služeb a produktů, tak aby vyhovovala spotřebitelům, obchodníkům i bankám.

Stoupající zájem Čechů o používání platebních karet ke každodenním nákupům lze ilustrovat také vysokým počtem vydaných karet. K 31. březnu 2004 bylo v oběhu 3 141 643 karet Visa (nárůst o 20 procent). Počet transakcí se zvýšil o 25 % a dosáhl téměř 98 milionů. Podíváme-li se na počty vydaných karet v statistikách z minulých let, zjistíme, že rozvoj trhu byl velmi dynamický. V roce 1990 bylo u nás vydáno pouze 55 karet Visa, v roce 1994 to bylo již přes 5 000. Dramatický zlom nastal v roce 1997, kdy se počet karet zvýšil z 50 449 na 403 664. Milionová hranice byla pokořena v roce 1999 a v loňském roce asociace Visa oslavila 3 miliony karet na českém trhu.

Dominantní postavení na českém trhu tradičně zaujímají debetní karty. Objem výdajů na debetních kartách vzrostl o 48 % na necelých 220 miliard Kč. V 12měsíčním období končícím březnem 2004 připadá na debetní karty přes 98 % z celkového objemu výdajů a 97 procent všech transakcí. V posledních letech se však začínají rychle rozšiřovat i kreditní karty. Sortiment karet Visa je tak široký, že si soukromé osoby i firmy mohou vybrat přesně takovou kartu, jaká jim vyhovuje.

Významným faktorem, který ovlivňuje rostoucí frekvenci používání platebních karet, je počet obchodníků, kteří přijímají karty Visa. Za posledních dvanáct měsíců se zvýšil na více než 45 000 (nárůst o 14 %). S rostoucím počtem akceptačních míst se bude zvyšovat i četnost bezhotovostních plateb. V současné době na platby u obchodníků připadá zhruba třetina z celkového počtu transakcí, dvě třetiny stále tvoří výběry z bankomatů. V budoucnosti se tento poměr určitě bude zvyšovat ve prospěch přímých plateb v obchodech.