Za první čtvrtletí Letiště Praha využilo rekordních více než 2,5 milionů cestujících

Letiště Praha v prvních třech měsících letošního roku zaznamenalo více než sedmiprocentní nárůst počtu přepravených cestujících ve srovnání s prvním čtvrtletím 2007. Předběžné dubnové výsledky navíc naznačují, že se posunuje hranice odbaveného milionu cestujících během jednoho měsíce. Zatímco v roce 2007 pražské letiště využilo více než milion pasažérů poprvé v květnu, letos tento rekord padl už v dubnu.

„Dosažené výsledky potvrzují předpoklady a postupně naplňují velký potenciál pražského letiště. Zároveň poprvé v jeho historii počet cestujících odbavených v prvním čtvrtletí překročil rekordních 2,5 milionu. A to i přesto, že první tři měsíce v roce tradičně nejsou provozně nejsilnějším obdobím,“ uvedl Jiří Pos, výkonný ředitel Správy Letiště Praha pro Letecký obchod a provoz, a dodal: „Očekáváme, že v letošním roce naše služby využije více než 13 milionů cestujících.“

V porovnání s loňským rokem vzrostl počet cestujících z 2 343 599 na 2 511 288. Nejdynamičtěji se v průběhu 1. čtvrtletí rozvíjel segment nízkonákladové přepravy. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku low cost dopravci přepravili o 14,8 % více cestujících a jejich podíl na celkovém provozu letiště tak tvořil 26 %. Podíl síťových dopravců byl 65 % a charterová doprava vzrostla o 10 %. Jako přestupní bod Letiště Praha využilo více než 18 % cestujících.

Prvenství mezi leteckými společnostmi s nejvyšším počtem cestujících si v 1. čtvrtletí udržely České aerolinie s více než 1 milionem pasažérů. Jejich podíl na celkovém počtu odbavených osob na Letišti Praha činí 42 %. Druhou a třetí pozici obsadily easyJet a SkyEurope, na čtvrté místo se dostala Lufthansa a pětku největších dopravců uzavírá Travel Service.

Většina cestujících z Letiště Praha využila již tradičně lety po Evropě, kterých se uskutečnilo celých 91 %. Nárůst zaznamenaly lety na Blízký východ (o 28 % více), na severoamerický kontinent (o 26 % více) a do Asie (o 20 % více než vloni ve stejném období).

Doplňující informace:

TOP 5 leteckých společností podle počtu odbavených cestujících v 1. Q 2008