Regionální soutěž NESsT-Citi pro podnikání se společensky prospěšným aspektem 2009 s rekordním počtem nominací

Program neziskové organizace NESsT podpořený grantem Citi Foundation se rozběhne na konci března naráz v České republice, na Slovensku a v Maďarsku.

Celkem 39 neziskových organizací z České republiky, Slovenska a Maďarska podalo přihlášky do soutěže NESsT-Citi pro podnikání se společensky prospěšným aspektem 2009, kterou organizuje nezisková organizace NESsT s podporou Citi Foundation. Cílem tohoto projektu je podpořit neziskové organizace v samostatném získávání prostředků. V každé z těchto tří zemí vítězný projekt získá vedle odborných konzultací také 10 000 USD na jeho realizaci. Do soutěže přišlo široké spektrum nápadů od rekordního počtu přihlášených. Jsou mezi nimi podnikatelské plány zaměřené na inovativní řešení pomoci hendikepovaným lidem, znevýhodněným komunitám, ohrožené mládeži nebo takové, které vyzdvihují ochranu životního prostředí, lidská práva či práva zvířat.

Těší nás, jak velký zájem neziskové organizace o náš program projevují. Letos jsme vedle nárůstu počtu přihlášek zaznamenali také výrazný posun k rozvinutějším konceptům sociálního podnikání. Jsme svědky toho, že roste počet organizací, které podnikání se sociálním aspektem vnímají jako způsob řešení závažných sociálních problémů, k nimž patří nezaměstnanost a znevýhodňování, a že v něm vidí také příležitost, jak udržet zdroje financování svých aktivit, uvedla Eva Varga, ředitelka NESsT pro rozvoj podnikání v Europe.

Díky zpětné vazbě, kterou získáváme od neziskových organizací účastnících se našeho programu, víme, jak moc si tyto organizace váží profesionálního poradenství a podpory, jichž se jim dostává od dobrovolníků z řad zaměstnanců Citi. Rádi bychom se stali příkladem dlouhodobého angažovaného partnerství mezi firmami a vysoce efektivními neziskovými organizacemi jako je NESsT a jeho iniciativa v podpoře podnikáním se společensky přínosným aspektem, dodal Kenneth E. Quinn, generální ředitel Citibank Europe plc, organizační složka.

Více o programu

Program se skládá z řady workshopů a individuálních poradenských setkání se dvěma cíli – pomoci každému z vybraných účastníků vyhodnotit možnost uskutečnění jeho podnikatelského záměru a následně naplánovat co nejefektivnější způsob jeho spuštění. Během setkání se účastníci seznámí s klíčovými koncepty a technikami podnikatelského plánování a od dobrovolníků z řad expertů NESsT a Citi se jim dostane praktických rad a podpory. První společné pracovní setkání se bude konat na konci března.

Loni vítěznou prémii 10 000 USD a podporu konzultantů NESsT a Citi získala v České republice organizace World Carfree Network Europe. Uvedenou podporu využila k profesionalizaci publikace „Carbusters“, jejímž prostřednictvím propaguje témata jako jsou ekologičtější alternativy směřující k omezení neefektivní automobilové dopravy.