Realitní kanceláře musejí o zlepšení své pověsti bojovat samy – bezpečnost klientů musí být na prvním místě

PRAHA, 20. listopadu 2007 – Situaci na realitním trhu začala řešit realitní kancelář AAABYTY.CZ sérií opatření. V prvním kole garantuje výplatu všech dlužných pohledávek po předchozí realitní kanceláři všem nově nastoupivším makléřům. Krok má za cíl nabídnout schopným makléřům východisko z nepříjemných situací, do kterých se dostali kvůli neprofesionalitě kanceláří, pro něž v minulosti pracovali.

Dále pak AAABYTY.CZ jako záruku bezpečí pro své klienty zvýšily pojištění vkladů na svěřeneckém účtu na 15 milionů korun, což je v Česku maximální částka. Na svěřenecký účet dávají peníze kupující a zůstávají tam až do převodu nemovitosti na katastru. Pojištěný svěřenecký fond tak plní stejnou funkci jako složení peněz u notáře – u realitní kanceláře je přitom tato služba zdarma.

„O neutěšeném stavu na realitním trhu v důsledku nulové regulace ví zřejmě každý. Nemá smysl čekat, že se samo něco změní. Snažíme se touto cestou eliminovat některé z množiny palčivých problémů. Zaprvé jde o odchod slušných a schopných lidí z trhu z důvodu negativních zkušeností – často způsobených právě nevyplácením podílu na provizi. My jim ji sami vyplatíme a potom budeme dlužnou částku na neseriózní realitce vymáhat – makléře to už ovšem nebude nijak zatěžovat. Pojištěný svěřenecký fond na samostatném bankovním účtu by měl být prvním dotazem, který kupující vznese. O kancelářích, které mají takto vložené peníze na běžném provozním účtu, se snad není třeba ani zmiňovat,“ uvedl ředitel realitní kanceláře AAABYTY.CZ Petr Illetško.

Třetím klíčovým problémem, který nový program realitní kanceláře AAABYTY.CZ řeší, je nedostatečné odborné zázemí makléřů. Od letošního podzimu proto pro makléře zorganizovala ve spolupráci s Bankovním institutem jednosemestrální studium „Realitní makléř – kvalifikovaný odborník“. Studium je zakončeno odbornou certifikací. Makléři mají možnost využít i následujícího individuálního bakalářského studia oboru Realitní makléř. Pro kombinované jednosemestrální studium je plánována forma interaktivních seminářů. Budou se realizovat během čtyř měsíců, podle současných plánů vždy jednou za dva týdny. Studium obsahuje 69 hodin teorie, 10 hodin praxe a osm hodin závěrečného prozkoušení.

„Vlastní specializace Realitní makléř je kvalifikací absolventů pro všechny oblasti zahrnující realitní činnosti. Výuka odborných předmětů je plně kompatibilní s výukou ve státech EU. Absolventi jsou pak teoreticky fundovaní a výrazně profilovaní znalostmi a dovednostmi, které jsou užitečné pro praxi,“ potvrdil Josef Janča z akciové společnosti Bankovní institut vysoká škola.

Na financování studia samého se bude podílet společnost AAABYTY.CZ i jednotliví realitní makléři. Celou sumu na počátku studia uhradí společnost. Makléř poté uhradí část nákladů na studium ve formě měsíčních splátek rozložených až na dva roky. Absolvent studijního oboru Realitní makléř bude certifikovaný pro výkon odborných funkcí ve všech oborech souvisejících nejen s koupí a prodejem, ale i se správou nemovitostí, developmentem a dalšími příbuznými obory.

„Chceme našim klientům nabídnout služby na co nejvyšší úrovni kvality, o čemž nestačí jen mluvit, musí se i něco dělat. Optimální počet účastníků je 20 na jeden kurs. V případě dohody s Bankovním institutem o možnosti realizovat studium každý víkend projde kursem plánovaných sto makléřů do jednoho roku. Výhledově chceme soustavně vzdělávat i průběžně nově nastupující realitní makléře,“ upřesnil ředitel realitní kanceláře AAABYTY.CZ Petr Illetško.