Reakce koruny na pád vlády je mírná, kurzem mohou více pohnout výsledky zasedání G20

Předseda české vlády Mirek Topolánek prohrál hlasování o důvěře, což oslabilo CZK vůči euru. Tento pohyb byla ale poměrně mírný v porovnání se závažností zprávy, nejpravděpodobněji kvůli tomu, že opozice uvedla, že Topolánkova vláda může vládnout až do června, dokdy Česká republika předsedá EU.

Na první pohled může být zpráva negativní pro CZK kvůli nejistotě ohledně toho, jaká vláda nahradí původní. Avšak reakce finančních trhů je potlačena kvůli nezávislosti centrální banky, která nebude okamžitě dotčena pohybem a stávajícím politickým chaosem znamenajícím, že se nedá očekávat žádná dramatická odpověď nové politiky.

Pro většinu obchodníků je nejdůležitější událostí nadcházející zasedání G20 2. dubna, na němž se očekává, že se nejdůležitější rozvinuté a rozvojové země poradí, jak posílit mezinárodní instituce, jako MMF, a jejich schopnost pomáhat zachraňovat země, které se ocitly v závažných finančních problémech způsobených finanční krizí. Mnoho těchto zemí je ze střední Evropy, a ačkoliv je angažovanost České republiky vůči tlakům zahraničních závazků nižší, než je tomu u mnoha jejích sousedů, CZK může stoupat i padat se zbývajícími měnami střední a východní Evropy v závislosti na výsledku zasedání G20.