Raiffeisenbank posiluje svůj kapitál o loňský nerozdělený zisk

Úterní řádná valná hromada Raiffeisenbank a. s. rozhodla o rozdělení loňského zisku. Převážná část z loňského rekordního zisku 1,4 miliardy zůstane v bance ve formě nerozděleného zisku, banka tak dále posiluje svůj kapitál.

Úterní řádná valná hromada Raiffeisenbank a. s. měla na programu rozdělení loňského zisku. Banka v loňském roce zvýšila čistý zisk o 39 procent na 1,4 miliardy korun. Zhruba dvě třetiny z tohoto zisku půjdou na další posílení kapitálu banky. Kapitálová přiměřenost by po připsání tohoto nerozděleného zisku měla vzrůst z 10,98 procenta na konci loňského roku zhruba ke 12 procentům, uvedl generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman.

Z celkových 1,4 miliardy korun tak půjde více než 896 milionů do nerozděleného zisku. Zhruba 70 milionů bude převedeno do zákonných rezervních fondů a necelých 435 milionů banka vyplatí formou dividend svým akcionářům. Naše mateřská společnost Raiffeisen International je dostatečně silná a nepotřebuje odčerpávat kapitál ze svých dceřiných bank. Naopak nám chce umožnit pokračovat v dalším růstu, dodal Lubor Žalman.

Raiffeisenbank loni zvýšila zisk o 39 procent na 1,4 miliardy Kč, celková aktiva banky přesáhla 182 miliard korun a meziročně vzrostla o 27 procent. Banka rychle rostla v objemu poskytnutých úvěrů i vkladů, celkové úvěry vzrostly o 28 procent na 139 miliard a vklady o 20 procent na 112 miliard.