Razantní zrychlení Unipetrolu v cílové rovince

Pozornost investorů se v průběhu tohoto týdne zaměřovala na mimořádnou valnou hromadu ČEZ, na jejímž programu bylo rozhodnutí o možném odkoupení vlastních akcií. Vítr z plachet ovšem koncem týdne vzaly všem emisím akcie Unipetrolu, které v průběhu pátku rekordně posilovaly a během pátečního obchodování dosáhly po téměř desetiprocentním denním nárůstu až na hodnotu 112,50 Kč. Týden akcie Unipetrolu uzavřely na hodnotě 110,60 Kč, která vyjadřuje pro akcionáře 9 % týdenní zhodnocení.

Komentář k vývoji na trhu RM-S v týdnu od 17. 1. do 21. 1. 2005

Již zmíněná valná hromada ČEZ schválila návrh Fondu národního majetku, aby ČEZ nabyl vlastní akcie a to až do zákonem daného limitu 10%. Případná realizace nákupu vlastních akcií je však podmíněna souhlasem vlády ČR a představenstva a dozorčí rady ČEZ. Zájem investorů o akcie této energetické společnosti v průběhu tohoto týdne zvýšil cenu o 1,4 %, kdy se páteční závěrečný kurz dostal na úroveň 359,90 Kč za akcii.

Jedna z nejúspěšnějších společností minulého roku TOMA, jejíž akcie zhodnotily meziročně o více než 130 %, oznámila poslední obchodní den tohoto týdne, že se Fond národního majetku formou žaloby domáhá na společnosti TOMA, a.s. zaplacení částky 120 623 662,– Kč. Tato právní věc má být teprve předložena Krajským soudem v Brně Vrchnímu soudu v Olomouci k rozhodnutí o věcné příslušnosti. Z uvedeného důvodu není dosud představenstvu společnosti TOMA, a.s. znám obsah žaloby. Akcie TOMA, uzavíraly týden na ceně 360,40 Kč a od počátku roku oslabily o přibližně deset procent.

Především z důvodu posílení v závěru týdne dokázala hodnota indexu PK 30 mírně posílit a její finální hodnota je 1 533,5 bodů. Z báze indexu se nejméně dařilo akciím Českých radiokomunikací, cena 479,80 Kč vyjadřuje 6,4 % týdenní oslabení. Po akciích Unipetrolu se z báze indexu dařilo akciím Paramo. Během týdne jejich cena posílila o 23 % na hodnotu 1 528,30 Kč.

Jiří Vodička
RM-SYSTÉM, a.s.