Banka pro lidi bez bankovního spojení: rakouský spolkový prezident otevírá první pobočku Druhé spořitelny („Zweite Sparkasse“)

Lidé, kteří dosud z jakéhokoli důvodu neměli přístup k bankovnímu účtu, mají od včerejška nového partnera. Za přítomnosti rakouského spolkového prezidenta Heinze Fischera byla ve druhém vídeňském obvodu, v Glockengasse 3, slavnostně otevřena první pobočka Druhé spořitelny (Zweite Sparkasse).

Prezident ve svém zahajovacím projevu prohlásil: „Druhá spořitelna je iniciativa, která udává správný směr. Tato spořitelna umožní sociálně slabším občanům vést spořádaný život a aktivně se účastnit dění ve společnosti. Tím významně přispěje k zachování sociální stability v naší zemi.“

Druhá spořitelna nabízí účet lidem, kteří se ocitli ve finanční tísni a nemají proto přístup k bankovním službám. Tuto iniciativu s názvem „Banka pro lidi bez banky“ založila nadace ERSTE Stiftung, která je většinovým vlastníkem Erste Bank AG. Druhá spořitelna je vedena ve spolupráci s charitativní organizací Caritas a formou bezplatné spolupráce s poradci pro záležitosti dlužníků, kteří jsou zaměstnanci Erste Bank.

„Založením Druhé spořitelny uvádíme do života téměř 200 let starý záměr", vysvětlil Andreas Treichl, generální ředitel ERSTE Stiftung. "Právě spořitelny byly zde, ve druhém vídeňském obvodu zřizovány jako instituce v zájmu obecného blaha. Nadace ERSTE Stiftung převádí tuto základní myšlenku spořitelen do společenské reality dnešního života. Dnes, stejně jako tehdy, jde o to, pomocí jednoduchých finančních služeb posílit zodpovědnost lidí za sebe sama.“

Po slavnostní bohoslužbě, kterou v kostele sv. Leopolda celebroval Helmut Schiller a farář Michael Chalupka, se slavnostního zahájení v Odeonu v ulici Taborstraße zúčastnilo více než 250 hostů.

Druhá spořitelna (Zweite Sparkasse): první „Banka pro lidi bez banky“ v Evropě

Bez účtu nelze vést normální život

Rakouská ekonomika patří k nejbohatším na světě. Přesto se stále více lidí ocitá v sociální či ekonomické tísni, jež často vede k přerušení obchodních vztahů s bankou. Ty jsou však v našem každodenním životě téměř nevyhnutelné – např. u trvalých příkazů, kterými se platí základní existenční náklady jako nájemné, plyn a elektřina. Rovněž existence účtu pro převod platu je mnohdy předpokladem pro opětovné získání zaměstnání.

Desetitisíce lidí bez bankovního účtu

Desetitisíce lidí dnes nemají v Rakousku z nejrůznějších důvodů přístup k bankovnímu účtu. Je jim tedy téměř nemožné znovu se zapojit do „normálního“ života. A právě pro tyto lidi je tu nyní pobočka Druhé spořitelny v Glockengasse 3 ve druhém vídeňském obvodu. Cílem iniciativy „Banka pro lidi bez banky“, která je v Evropě jedinečná, je umožnit svým klientům aktivní účast na společenském a ekonomickém životě, posílit jejich vlastní zodpovědnost a poskytnout jim novou jistotu při zacházení s penězi.

Základní účet u Druhé spořitelny jako odrazový můstek

Jediným produktem Zweite Sparkasse bude časově omezený, zúročený účet s bankovní kartou bez možnosti přečerpání, který bude klientům k dispozici po dobu tří let. „Druhá spořitelna se nebude snažit o vytvoření trvalých řešení, ale chce umožnit řízený vztah s bankou", vysvětluje Evelyn Hayden, předsedkyně představenstva Druhé spořitelny. "Vyhradíme si čas, abychom mohli našim zákazníkům poradit a pokusíme se je společně s našimi partnery vymanit z jejich finanční – a často i psychické – krizové situace“, dodává paní Hayden, která zastává čestnou funkci.

Spolupráce s Caritas a poradci dlužníků

Tento základní účet není pouze produktem pro lidi v krizové životní situaci, ale je nabídkou v rámci celého komplexu poradenských a sociálních služeb poskytovaných charitativními organizacemi na ochranu veřejného blaha, jako je Caritas nebo poradci dlužníků. Proto byl účet vyvinut v těsné spolupráci s těmito institucemi. Předpokladem pro poskytnutí účtu je navíc skutečnost, že klient už navázal s jednou z těchto organizací vztah a byl jí doporučen.

Založeno a financováno nadací „DIE ERSTE österreichische Spar-Casse Privatstiftung“

Základní kapitál pro „Druhou vídeňskou spolkovou spořitelnu“ (Zweite Wiener Vereins-Sparcasse) poskytl většinový vlastník Erste Bank, nadace „DIE ERSTE österreichische Spar-Casse Privatstiftung“. Zweite Sparkasse je řízena dobrovolnými pracovníky a penzisty z řad Erste Bank.