Rakouský koncern UNIQA nadále na vzestupu

UNIQA Group Austria, největší rakouská pojišťovna se silnými středoevropskými aktivitami, která sídlí ve Vídni, zveřejnila v úterý výsledky koncernu za první pololetí 2004. Vyplývá z nich potvrzení trendu růstu z předchozích období, posilování podílu mezinárodních aktivit na celkových výsledcích a zlepšení škodní kvóty prakticky ve všech segmentech pojištění.

Předepsané pojistné celého koncernu vzrostlo ve sledovaném období o 22,1 % na 1,834 miliardy EUR. UNIQA Group Austria dosáhla za první pololetí zisku (EBT dle IAS) ve výši 52 milionu EUR, což odpovídá již více než třem čtvrtinám zisku vykázaného za celý rok 2003. V Rakousku vzrostla UNIQA o 17,8 %, když na pojistném předepsala celkem 1,575 miliardy EUR.

Zahraniční společnosti UNIQA v deseti evropských zemích přinesly koncernu 258,2 milionu EUR, což odpovídá v meziročním srovnání růstu o 56,4 %. Podíl pojistného koncernu, které bylo předepsáno mimo Rakousko, tak vzrostl na 14,1 %. Ve sledovaném období organicky rostly stávající zahraniční společnosti a také se projevila akviziční aktivita UNIQA. Poprvé bylo do pololetního výsledku započteno pojistné loni získaných společností AXA v Rakousku, Maďarsku a Lichtenštejnsku.

V letošním roce došlo ke dvěma významným akvizicím. Na německém trhu získala UNIQA společnost Mannheimer AG Holding a v Itálii společnost Claris Vita.

O společnosti UNIQA Group Austria

Nejsilnější rakouská pojišťovna s tržním podílem okolo 23 % na domácím trhu se v souladu se svým strategickým záměrem stát se silným středoevropských pojistitelem etablovala již na trzích 10 dalších zemí: v ČR, Chorvatsku, Itálii, Lichtenštejnsku, Maďarsku, Německu, Polsku, na Slovensku, ve Švýcarsku a Španělsku. V loňském roce dosáhla historicky nejlepšího výsledku, když na pojistném inkasovala přes 3,03 miliardy EUR a meziročně takřka zdvojnásobila zisk na 68 milionů EUR.

Součástí UNIQA Group je i UNIQA pojišťovna, která loni oslavila 10. výročí svého působení na českém trhu. Stabilně patří mezi 10 nejsilnějších pojišťoven. Rok 2003 patřil i v České republice k nejúspěšnějším, když UNIQA pojišťovně vzrostlo předepsané pojistné o 37 % na 2,45 miliardy korun. Nedávno jí byl potvrzen agenturou Standard & Poor´s vysoký rating BBBpi, který patří k nejvyšším na českém pojistném trhu.