Rakouská NÖ Landesbank-Hypothekenbank AG otevírá reprezentaci v České republice

Na český finanční trh vstupuje rakouská banka NÖ Landesbank-Hypothekenbank (NÖ HYPO-BANK), která zde otevírá svoji reprezentaci. NÖ HYPO-BANK je v Rakousku univerzální bankou, na českém trhu se bude specializovat na financování investic ve veřejném sektoru.

V krátké době tak otevírá svou další reprezentaci v zahraničí a plní tak strategii banky, kterou je podpora modernizace a obnovy veřejného sektoru v nových členských zemích Evropské unie. Vlastníkem 59 % akcií této banky je země Niederösterreich (Dolní Rakousko) a zbývajících 41 % je v majetku koncernu ÖVAG.

V Rakousku máme velké zkušenosti s financováním výstavby například nemocnic, domů pro seniory, škol nebo průmyslových parků. Podílíme se rovněž na projektech Evropské unie a intenzivně spolupracujeme s Evropskou investiční bankou. Tyto zkušenosti jsou základem pro naše chystané aktivity zde, říká ke strategii banky v České republice KommR Ing. Mag. Werner Schmitzer, generální ředitel NÖ HYPO-BANK. Chceme rovněž využít poměrně úzkého propojení ekonomik Rakouska a České republiky, dodává.

V srpnu letošního roku otevřela NÖ HYPO-BANK svoji reprezentaci v Budapešti, nyní otevírá reprezentaci v Praze a brzy bude pokračovat rozšířením svých aktivit na Slovensku. Chceme v České republice využít dlouholetých zkušeností s financováním veřejných potřeb, jako například komunální sféry, rozvoje zdravotnictví, ekologických projektů nebo dopravní a zásobovací infrastruktury (teplovodní, vodní a odpadní hospodářství), přibližuje specializaci banky Ing. David Pokorný, vedoucí reprezentace NÖ HYPO-BANK v České republice.

NÖ HYPO-BANK se v České republice podílí na financování Terminálu Sever 2, Letiště Praha. K dalšímu rozvoji Letiště Praha poskytla Evropská investiční banka půjčku v celkové výši 9 mld. Kč s termínem čerpání do konce roku 2009. K slavnos­tnímu podpisu smlouvy v přítomnosti českého ministra dopravy došlo 7. listopadu 2003 v Praze. Zajištěna je tato půjčka bankovní garancí mezinárodních komerčních bank. Pod vedením ABN AMRO, BA-CA a HSBC se na ní podílí NÖ HYPO-BANK a další tuzemští a zahraniční aranžéři, respektive co-aranžéři.

Univerzální banka NÖ HYPO BANK byla založena již v roce 1889 a od roku 1992 je její centrála v St. Pölten, hlavním městě země Dolní Rakousko. Koncernová bilanční suma dosáhla k 31.12. 2004 výše zhruba 5,559 mld. EUR a průměrně pracuje v celém koncernu 377 zaměstnanců. Renomovaná ratingová agentura Standard & Poor´s ocenila banku NÖ HYPO BANK investičním ratingem AA+, který značí velmi dobré finanční zdraví banky.

Skupina Österreichische Volksbanken-AG (ÖVAG) v současnosti kontroluje 41 % akcií banky NÖ HYPO-BANK. ÖVAG je komerční a retailovou bankou s mezinárodním působením a se silným zastoupením v zemích střední a východní Evropy. Österreichische Volksbanken AG je jednou z nejdůležitějších rakouských institucí, poskytujících bankovní služby korporátním klientům.

Při oficiálním slavnostním otevření reprezentace NÖ HYPO-BANK 19. října v Praze přivítal generální ředitel NÖ HYPO-BANK Werner Schmitzer v Obecním domě významné hosty z České republiky i z Rakouska. Reprezentace banky NÖ HYPO-BANK sídlí v centru Prahy na adrese Soukenická 13, Praha 1.