Raiffeisenbank získala podporu Evropské investiční banky

Dne 27. března uzavřely Raiffeisenbank a.s. (RBCZ) a Raiffeisen – Leasing Real Estate, s.r.o (RLRE) dohodu s Evropskou investiční bankou (EIB), díky které získaly obě společnosti dva rámcové úvěry ve výši 30 milionů EUR a 15 milionů EUR. Tyto úvěrové rámce jsou poskytovány bankám a dalším finančním institucím, které dále poskytují půjčky na malé a středně velké investiční projekty splňující kritéria EIB.

Nově podepsané úvěrové rámce budou použity pro financování malých a středně velkých podniků, turistiky a dalších služeb, jakož i na menší místní vládní projekty na ochranu životního prostředí a úspory energií. RBCZ a RLRE bude financovat projekty s celkovým investičním rozsahem od 40 tisíc do 25 milionů Kč, s dobou splatnosti od čtyř let a více.

„Rámcové úvěry EIB poskytnuté RBCZ jsou dalším krokem ve strategii naší banky na zvyšování podpory financování malého a středního podnikání. Jejich význam je navíc znásoben faktem, že Česká republika je právě v poslední fázi před vstupem do Evropské unie (EU). Řada malých a středních podniků bude mít možnost lépe vyrovnat s novým konkurenčním prostředím EU.“ sdělil Ing. Kamil Ziegler, generální ředitel Raiffeisenbank a.s.

EIB byla založena v roce 1958 na základě „Římské smlouvy“ o poskytování finančních prostředků na projekty podporující strategii Evropské unie (EU). I když hlavním cílem EIB je podporování slabších regionů EU, banka rovněž na základě spolupráce se zeměmi třetího světa půjčuje peníze na projekty mimo EU.

Od roku 1990 bylo na projekty v deseti zemích střední Evropy, které požádaly o členství v EU, půjčeno téměř 20 miliard EUR. Minulý rok obdrželo 350 malých a středních podniků v regionu celkem částku 233 milionů EUR.

Čestmír Ondrůšek
Raiffeisenbank a.s.

1993–2003
10 let banky v České republice

Raiffeisenbank a.s. poskytuje v České republice široké spektrum bankovních služeb soukromé i podnikové klientele. Kromě vlastních bankovních aktivit je součástí finanční skupiny, která nabízí svoje produkty a služby rovněž v oblasti stavebního spoření (Raiffeisen stavební spořitelna), pojištění (UNIQA pojišťovna a.s.) a leasingu (Raiffeisen-Leasing). Jako jeden z devíti finančních ústavů v ČR poskytuje hypoteční úvěry, k nimž sjednává rovněž státní finanční podporu. Na začátku ledna 2003 pracovalo v RBCZ 1032 zaměstnanců. V současnosti má RBCZ 41 obchodních míst rozmístěných rovnoměrně po celém území ČR.

Majoritním akcionářem RBCZ je rakouská finanční skupina RZB Group, vedoucí uskupení na poli komerčního a investičního bankovnictví v celé střední a východní Evropě. RZB Group je členem rakouské bankovní skupiny Raiffeisen, která se v oblasti poskytování finančních služeb pohybuje již více než 100 let. RZB Group působí se svými dceřinými bankovními ústavy ve 12 zemích regionu střední a východní Evropy (Maďarsko, Polsko, Slovensko, Česká republika, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Rumunsko, Rusko, Ukrajina, Jugoslávie a Slovinsko), které disponují širokou sítí zhruba 500 poboček a více než 300 dalších obchodních míst v jejich specializovaných dceřiných společnostech. Celková bilanční suma bankovní skupiny Raiffeisen dosáhla ke konci roku 2001 více než 44 miliard EUR.

Raiffeisenbank a.s. získala v roce 2002 prestižní ocenění „Rhodos 2002“ za nejpůsobivější image mezi českými bankami. Vyhlašovatelé této soutěže, k nimž patří například vydavatelství Economia či nezávislý institut pro výzkum trhu GfK, se prostřednictvím výzkumu obrátili na reprezentativní skupinu 500 českých top manažerů. Podle jejich názoru právě Raiffeisenbank a.s. nejlépe odpovídá pěti nejdůležitějším kritériím bankovní image (jsou jimi spolehlivost, důvěryhodnost, solventnost, serióznost a přístup ke klientům). V listopadu 2002 získala Raiffeisenbank další ocenění jako druhá nejdynamičtější banka roku 2002. Tato cena byla vyhlašována v rámci soutěže „Banka roku 2002“, jejímž pořadatelem byl internetový časopis Fincentrum. Jednotlivé bankovní domy a finanční instituce na českém trhu hodnotila odborná porota složená z více než 300 odborníků, mezi nimiž byli manažeři, zástupci médií, akademické sféry a státní správy. Díky své aktivní obchodní strategii v oblasti střední a východní Evropy byla v roce 2001 skupina Raiffeisen vyhlášena americkým časopisem Global Finance nejlepší bankou ve střední a východní Evropě. The Banker, renomovaný časopis náležející do mezinárodní vydavatelské skupiny Financial Times, ji v roce 2001 vyhlásil bankou roku 2001 ve střední a východní Evropě.