RAIFFEISENBANK ZAZNAMENALA OBROVSKÝ ZÁJEM O CERTIFIKÁTY, CTX SHORT JE JIŽ VYPRODÁN

Silný zájem klientů o nové možnosti investování vedl k vyprodání certifikátu CTX short, obchodování s ostatními certifikáty dále pokračuje.

Čeští investoři si rychle zvykli na novou možnost investování, kterou na pražskou burzu přivedla Raiffeisenbank. „Sázka na investiční certifikáty se ukázala správnou volbou. Těžíme z vedoucí pozice na trhu a zájem o investice do certifikátů předčil naše očekávání,“ uvedl vedoucí kapitálových trhů Richard Skácel.

Turbo certifikát CTX short spekulující na pokles pražské burzy je tak dočasně uzavřen. Emisní podmínky certifikátů určují maximální možný počet prodaných cenných papírů a tento počet byl ve čtvrtek vyčerpán. „Certifikát CTX short je tak uzavřen, není možné jej dále nakupovat,“ uvedl Richard Skácel.

Pro investory, kteří certifikát stihli nakoupit, se nic nemění – zůstávají nadále jeho vlastníky, mohou vydělávat na případném poklesu trhu a kdykoli certifikát prodat za tržní cenu. Pro investory, kteří CTX short nestihli nakoupit, banka chystá jeho znovuotevření či vydání nového podobného certifikátu.

Zájem o certifikáty silně roste, zatímco v listopadu dosáhl objem obchodovaných certifikátů necelých 600 tisíc korun, v lednu to již bylo 67 milionů korun a v únoru téměř 90 milionů Kč. Za první tři týdny v březnu se pak objem vyšplhal téměř na 200 milionů korun, přičemž suverénně největší zájem je právě o index CTX short. Raiffeisenbank se stala prvním obchodníkem, který na pražskou burzu investiční certifikáty přivedl. V současné době nabízí 17 investičních certifikátů a warrantů zaměřených především na české a východoevropské akcie, ale i na komodity, jako je ropa či zlato.