Raiffeisenbank v pololetí zvýšila zisk na 283 milionů korun

Raiffeisenbank a.s. vykázala v prvním pololetí nárůst zisku o 63 %. Pokračující silný růst v úvěrové oblasti, rekordní vývoj v hypotečních úvěrech.

V prvním pololetí letošního roku vytvořila Raiffeisenbank a.s. čistý zisk ve výši 283,6 milionu korun. Oproti 174 milionům ve stejném období loňského roku to představuje nárůst o 63 procent. „Za silným nárůstem zisku je pokračující expanze v úvěrování,“ komentoval výsledky generální ředitel a předseda představenstva banky Lubor Žalman. Zisk banky před zdaněním vzrostl o 68 procent a dosáhl 378 milionů korun. Výsledky jsou nekonsolidované, podle mezinárodních účetních standardů IFRS.

Úrokové výnosy banky meziročně vzrostly o 28 procent na 1,065 miliardy korun. Růst příjmů z poplatků byl výrazně nižší, když dosáhl necelých 9 procent. Banka navíc od září snižuje či ruší celou řadu dalších poplatků, mj. nabídne majitelům balíčků příchozí platby zdarma a dva výběry z bankomatu měsíčně zdarma.

Celková aktiva banky od počátku roku vzrostla o pět procent a dosáhla 79,5 miliardy korun. Za nárůstem je především rostoucí zájem o úvěry. Objem poskytnutých úvěrů ke konci června dosáhl 53,6 miliardy korun a od počátku roku vzrostl o více než 13 procent, oproti loňskému červnu růst dosáhl 26 procent.

Výrazně se bance daří v hypotečním úvěrování. Banka za první pololetí poskytla hypotéky za 4,2 miliardy korun, což představuje nárůst téměř o 150 procent. Již za první pololetí tak banka poskytla více úvěrů než za celý loňský rok. K nárůstu přispívá především další rozšiřování produktové nabídky, letos na jaře banka představila mj. hypotéku na nemovitosti v zahraničí, dále zvýšila dostupnost financování bytů v družstevním vlastnictví či snížila minimální věk nutný pro poskytnutí hypotéky.

Vklady klientů dosáhly 48,1 miliardy korun. Od začátku roku se projevuje zřetelná tendence klientů upřednostňovat pro ukládání úspor investiční fondy Raiffeisen, strukturované dluhopisy či přímé investice do cenných papírů před tradičními spořícími produkty jako jsou termínované či spořící vklady. Raiffeisenbank mj. uvedla na trh dvě emise prémiových dluhopisů se zajištěným výnosem Garantinvest, první emise v objemu 100 milionů korun se přitom prodala za necelý týden a nestačila pokrýt poptávku klientů.

Banka ke konci června zaměstnávala 1191 pracovníků, klienty obsluhovala na 50 pobočkách. S postupným růstem pobočkové sítě počítá banka i nadále, především v Praze a velkých městech.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.