Raiffeisenbank spouští nový typ hypotéky umožňující výrazné úspory

[Tisková zpráva] Raiffeisenbank uvádí na český trh tzv. offsetovou hypotéku, u které klient platí úroky jen z té výše hypotéky, která převyšuje jeho zůstatek na speciálním spořicím účtu. Klienti tak mají možnost vložit své úspory na tento účet a díky tomu na úrocích ušetřit výrazné částky.

Novinka od Raiffeisenbank – tzv. offsetová hypotéka  neboli hypotéka se zápočtem úspor – je založena na principu vzájemného zápočtu výše hypotéky a vkladů uložených na speciálním spořicím účtu. Banka bude klientovi počítat úroky z hypotéky jen z té částky, která převyšuje peníze uložené na tomto spořicím účtu. „Hlavní výhodou této nové hypotéky je tedy snížení měsíční splátky úvěru; hypotéka takového klienta se chová jako kdyby uskutečnil mimořádnou splátku a přitom své peníze má kdykoli k dispozici,“ uvedl produktový manažer hypoték Jan Bureš.

„Např. při hypotéce ve výši dva miliony korun úročené šesti procenty a částce na speciálním spořicím účtu ve výši půl milionu korun bude banka klientovi počítat úroky jen ze zbývajícího 1,5 milionu. V tomto případě úspora na úrocích z hypotéky dosáhne každý měsíc 1015 korun. Fakticky to znamená, že prostředky na spořícím účtu jsou oceněny stejnou sazbou jako hypoteční úvěr,“ vysvětlil.

Na offsetovou hypotéku se vztahují veškeré výhody platné u standardních hypoték Raiffeisenbank. Klient tedy neplatí žádný poplatek za poskytnutí úvěru, získá zdarma vedení účtu eKonto V tuto chvíli je offsetová hypotéka určena pro úvěry převyšující dva miliony korun, odečítaný zůstatek na spořicím účtu může dosáhnout max. 50% výše hypotéky. Úroková sazba je oproti standardní hypotéce vyšší o 0,3–0,4 procentní­ho bodu.

Tzv. offsetová hypotéka je v zahraničí poměrně oblíbeným produktem. Je však většinou stavěna tak, že klientovi se nesnižuje měsíční splátka, ale zkracuje se mu délka splatnosti hypotéky. „Díky našemu přístupu klient každý měsíc vidí, kolik s offsetovou hypotékou ušetřil,“ vysvětlil Jan Bureš.

„Samozřejmě se nabízí otázka, proč klient své volné peníze raději nevyužije na mimořádnou splátku. Výhodou offsetové hypotéky je, že klient má i nadále své peníze k dispozici a může je ze spořicího účtu kdykoli v případě potřeby vybrat,“ uzavřel Jan Bureš.

Raiffeisenbank v letošním roce pro klienty připravila již několik zvýhodnění. Na začátku roku snížila úrokové sazby a zároveň navýšila maximální možnou výši úvěru na 90% hodnoty zastavené nemovitosti. Tyto změny přispěly k nárůstu zájmu o úvěry, banka v prvních dvou měsících roku zvýšila objem poskytnutých hypoték téměř o 30 procent. Na přelomu března a dubna navíc uspořádala tradiční hypodny, při kterých klienti mohli získat až 5000 korun za to, že si vezmou hypotéku od Raiffeisenbank.