Raiffeisenbank splňuje podmínky hypotečního kodexu

Raiffeisenbank v souladu se svým loňským závazkem splnila veškeré podmínky vyplývající z tzv. hypotečního kodexu vytvořeného pod záštitou Evropské komise. Banka se zavedením kodexu zavazuje k transparentnímu přístupu a dostatečnému poskytování informací o úvěrech na bydlení.

Raiffeisenbank a.s. přistoupila ke kodexu v loňském březnu a zavázala se, že všechny body bude splňovat na jaře letošního roku. Banka dlouhodobě dbá o partnerský přístup ke klientům, a tak byl tento příslib v podstatě splněn již v době přistoupení ke kodexu. V březnu tohoto roku Raiffeisenbank navíc do svých dokumentačních materiálů zařadila i formulář ESIS (European Standardised Information Form), který slouží k jednotné informovanosti klienta o podmínkách hypotečního úvěru bez ohledu na jeho poskytovatele.

Úmluva o dobrovolném kodexu o poskytování předsmluvních informací souvisejících s úvěry na bydlení, jejíž součástí kodex je, má klientům především zajistit přístup k informacím o úvěrech na bydlení, přičemž informace by měly být zpracovány ve shodné formě a ve stejném rozsahu v celé Evropské unii.

Kodex je jedním z celoevropských pokusů o zavedení pravidel pro poskytování hypotečních úvěrů na dobrovolné bázi. V roce 2001 úmluvu pod záštitou Evropské komise podepsali zástupci evropských sdružení úvěrových institucí a spotřebitelské organizace. V září 2005 ke kodexu přistoupila Česká bankovní asociace.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.