Raiffeisenbank rozšiřuje své služby o GSM bankovnictví zdarma

Od dnešního dne nabízí Raiffeisenbank a.s. (RBCZ) svým klientům ve spolupráci s mobilním operátorem Eurotel další možnost pohodlného a bezpečného způsobu komunikace s bankou Mobilkonto. Díky němu mohou klienti RBCZ ovládat svůj účet velmi snadno a pohodlně.

Prostřednictvím mobilního telefonu, který podporuje GSM bankovnictví v síti mobilního operátora Eurotel, získá každý klient RBCZ snadný a bezpečný přístup ke svému běžnému nebo spořícímu účtu. S touto službou lze kdykoli zjistit aktuální zůstatek na účtu, posledních pět transakcí nebo zadávat a rušit jednorázový tuzemský platební příkaz. Zaplatit je tak možné například došlé složenky. Přístupné jsou i další informace o aktuálních měnových kurzech nebo úrokových sazbách. Mobilkonto je zabezpečeno certifikátem, který představuje podepisovací a šifrovací klíč pro komunikaci mezi bankou a klientem. Zajišťuje, že zprávu nemůže poslat nikdo jiný než autorizovaný uživatel a ten může provádět operace jen se svými účty. Každý klient RBCZ, který se rozhodne pro tento způsob spravování svých účtů v bance, si sám zvolí SIM kartu, kterou bude k tomuto účelu využívat a poté obdrží Bankovní PIN (BPIN), který zná pouze uživatel a nikdo jiný (ani banka). Zprávy od banky si tak může přečíst jenom po zadání tohoto BPINu. Za každou tuzemskou transakci prováděnou přes Mobilkonto klient ušetří nejen 2 Kč (3 Kč s využitím Mobilkonta oproti 5 Kč při provedení operace na pobočce), ale především čas, který by strávil na obchodním místě.

„Raiffeisenbank přináší a bude i nadále svým klientům přinášet ty nejmodernější produkty a služby. Chceme jim tak nabídnout co nejefektivnější způsoby využití jejich času a peněz. Mobilkonto je dobrým příkladem,“ řekl Kamil Ziegler, generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank.

Další moderní způsob přímé komunikace s bankou, jehož provoz zahájila RBCZ v dubnu letošního roku, je Internetové bankovnictví. Každý den je zpracováváno přibližně 25 nových žádostí o zřízení této služby, což představuje zhruba 500 nových uživatelů každý měsíc. V současné době má internetové bankovnictví u RBCZ zřízeno přes 3 500 jejích klientů. Internetové bankovnictví, které lze nyní aktivovat zdarma, nabízí ve srovnání s Mobilkontem o něco širší škálu služeb (umožňuje navíc například zadávání a rušení trvalých příkazů, zadávání zahraničních příkazů k úhradě, vnitrobankovních převodů v cizí měně či ukládání volných prostředků na termínované vklady). I v tomto případě jsou všechny transakce prováděné na účtu levnější ve srovnání s klasickým způsobem využití těchto služeb přímo na pobočkách.

Ještě jednu novinku má RBCZ v tomto roce připravenu pro své klienty. Jako vánoční dárek budou moci začít využívat služeb Call centra RBCZ. Každý klient banky, který dává přednost osobnímu kontaktu s bankou, bude moci komplexně řešit svoje finanční záležitosti přes telefon za pomoci operátora profesionálně vyškoleného pro poskytování těchto služeb.

Tomáš Krones
Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank a.s. poskytuje v České republice široké spektrum bankovních služeb soukromé i podnikové klientele. Kromě vlastních bankovních aktivit je součástí finanční skupiny, která nabízí svoje produkty a služby rovněž v oblasti stavebního spoření (Raiffeisen stavební spořitelna), pojištění (UNIQA pojišťovna a.s.) a leasingu (Raiffeisen-Leasing). Jako jeden z devíti finančních ústavů v ČR poskytuje hypoteční úvěry, k nimž sjednává rovněž státní finanční podporu. V polovině října 2001 pracovalo v RBCZ 795 zaměstnanců. V současnosti má RBCZ 32 obchodních míst rozmístěných rovnoměrně po celém území ČR. Ještě do konce letošního roku se předpokládá, že jejich počet vzroste na zhruba 35.

Majoritním akcionářem RBCZ je rakouská finanční skupina RZB Group, vedoucí uskupení na poli komerčního a investičního bankovnictví v celé střední a východní Evropě. RZB Group je členem rakouské bankovní skupiny Raiffeisen, která se v oblasti poskytování finančních služeb pohybuje již více než 100 let. RZB Group působí se svými dceřinými bankovními ústavy ve 12 zemích regionu střední a východní Evropy (Maďarsko, Polsko, Slovensko, Česká republika, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Rumunsko, Rusko, Ukrajina, Jugoslávie a Slovinsko), které disponují širokou sítí zhruba 400 poboček a více než 300 dalších obchodních míst v jejich specializovaných dceřiných společnostech. Celková bilanční suma bankovní skupiny Raiffeisen dosáhla na konci roku 2000 zhruba 44 miliard EUR.

Díky své aktivní obchodní strategii v oblasti střední a východní Evropy byla v květnu letošního roku skupina Raiffeisen vyhlášena americkým časopisem Global Finance nejlepší bankou ve střední a východní Evropě. The Banker, renomovaný časopis náležející do mezinárodní vydavatelské skupiny Financial Times, ji v září letošního roku vyhlásil bankou roku 2001 ve střední a východní Evropě.