Raiffeisenbank přistupuje k hypotečnímu kodexu

Raiffeisenbank přistupuje k hypotečnímu kodexu vytvořenému pod záštitou Evropské komise. Banka se přihlášením ke kodexu zavazuje k transparentnímu přístupu a dostatečnému poskytování informací o úvěrech na bydlení.

Představenstvo Raiffeisenbank a.s. schválilo přistoupení banky k tzv. hypotečnímu kodexu. Úmluva o dobrovolném kodexu o poskytování předsmluvních informací souvisejících s úvěry na bydlení, jejíž součástí kodex je, má klientům především zajistit přístup k informacím o úvěrech na bydlení, přičemž informace by měly být zpracovány ve shodné formě a ve stejném rozsahu v celé Evropské unii.

Kodex je jedním z celoevropských pokusů o zavedení pravidel pro poskytování hypotečních úvěrů na dobrovolné bázi. V roce 2001 úmluvu pod záštitou Evropské komise podepsali zástupci evropských sdružení úvěrových institucí a spotřebitelské organizace. V září 2005 ke kodexu přistoupila Česká bankovní asociace.

Raiffeisenbank se již na počátku ledna stala první domácí bankou, která schválila přistoupení ke Kodexu chování mezi bankami a klienty. Drtivou většinu bodů obsažených v kodexu přitom Raiffeisenbank považuje za samozřejmost a tyto požadavky splňuje nad rámec minimálních standardů.