Raiffeisenbank přichází s dalším zlevněním hypoték

Raiffeisenbank a.s. (RBCZ) snížila s účinností od pondělí 11. února 2002 základní pětiletou úrokovou sazbu u svých hypotečních úvěrů. Pokud se tak někdo nyní rozhodne stát klientem Raiffeisenbank, má možnost získat hypotéku se sazbou od 6,3%, což je o 0,4% méně oproti dosud platnému údaji (tato sazba platí pro všechny typy hypotečních úvěrů).

Při využití této nabídky budou zákazníci RBCZ splácet za svoji hypotéku podstatně méně peněz než doposud. V kombinaci se státní podporou, kterou RBCZ ke svým hypotékám samozřejmě sjednává, se jedná o velice efektivní a rovněž dostupný nástroj pořízení vlastního bydlení. „I přes nedávné snížení státní podpory ze dvou na jedno procento se v současnosti dostáváme na historické hodnoty úročení hypotečních úvěrů,“ řekla ředitelka bankovnictví pro soukromé osoby Raiffeisenbank Jana Lvová. „Naše banka tímto krokem zareagovala na aktuální vývoj tržních úrokových sazeb,“ dodala Lvová.

Základními charakteristickými rysy hypoték v RBCZ je posouzení žádosti o poskytnutí úvěru zdarma, její velmi rychlé zpracování a vyřízení a rovněž nízké poplatky. RBCZ zahájila svůj program hypotečního bankovnictví na konci roku 1999. Za tuto dobu se jí podařilo uzavřít více než 774 úvěrových smluv o celkovém objemu přibližně 2,2 miliardy korun. Z uvedeného počtu bylo 699 úvěrů poskytnuto fyzickým osobám, v ostatních případech se jednalo o úvěry pro nejrůznější druhy právnických osob. Raiffeisenbank poskytuje hypotéky na bydlení rovněž pro obce a družstva.

V roce 2002 přitom Raiffeisenbank očekává další zvýšení zájmu o tento druh financování. Ve svých strategických plánech počítá s minimálně čtyřicetiprocentním nárůstem oproti výsledkům roku 2001.

Tomáš Krones
Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank a.s. poskytuje v České republice široké spektrum bankovních služeb soukromé i podnikové klientele. Kromě vlastních bankovních aktivit je součástí finanční skupiny, která nabízí svoje produkty a služby rovněž v oblasti stavebního spoření (Raiffeisen stavební spořitelna), pojištění (UNIQA pojišťovna a.s.) a leasingu (Raiffeisen-Leasing). Jako jeden z devíti finančních ústavů v ČR poskytuje hypoteční úvěry, k nimž sjednává rovněž státní finanční podporu. Na konci roku 2001 pracovalo v RBCZ 829 zaměstnanců. V současnosti má RBCZ 33 obchodních míst rozmístěných rovnoměrně po celém území ČR.

Majoritním akcionářem RBCZ je rakouská finanční skupina RZB Group, vedoucí uskupení na poli komerčního a investičního bankovnictví v celé střední a východní Evropě. RZB Group je členem rakouské bankovní skupiny Raiffeisen, která se v oblasti poskytování finančních služeb pohybuje již více než 100 let. RZB Group působí se svými dceřinými bankovními ústavy ve 12 zemích regionu střední a východní Evropy (Maďarsko, Polsko, Slovensko, Česká republika, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Rumunsko, Rusko, Ukrajina, Jugoslávie a Slovinsko), které disponují širokou sítí zhruba 400 poboček a více než 300 dalších obchodních míst v jejich specializovaných dceřiných společnostech. Celková bilanční suma bankovní skupiny Raiffeisen dosáhla podle předběžných výsledků ke konci roku 2001 zhruba 44 miliard EUR.

Díky své aktivní obchodní strategii v oblasti střední a východní Evropy byla v květnu loňského roku skupina Raiffeisen vyhlášena americkým časopisem Global Finance nejlepší bankou ve střední a východní Evropě. The Banker, renomovaný časopis náležející do mezinárodní vydavatelské skupiny Financial Times, ji v září minulého roku vyhlásil bankou roku 2001 ve střední a východní Evropě.